Home Economic-Financiar APAPS vrea sa vanda societati cu datorii de 840 milioane de dolari

APAPS vrea sa vanda societati cu datorii de 840 milioane de dolari

DISTRIBUIŢI

Valoarea totala a datoriilor inregistrate de societatile pentru care Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) va derula proceduri de vanzare in primul trimestru al acestui an, se ridica la 27.297 miliarde de lei, adica 840 de milioane USD, la cursul de vineri stabilit de BNR, respectiv 32.447 de lei pentru un dolar american.

Potrivit Acordului incheiat cu FMI, pana la sfarsitul lunii martie a.c., APAPS trebuie sa privatizeze cel putin trei mari societati comerciale. In prezent, se deruleaza negocieri pentru vanzarea Santierului Naval Constanta (cu Resource International), a uzinei Electroputere Craiova (cu General Motors), precum si a Uztel Ploiesti (cu PAS, firma Tender SA, Lotterby Ltd, Array LLC si Daim Serv SRL), Colorom Codlea (cu Fletcher Ltd), precum si pentru Petroutilaj Campina si Moldosin Vaslui. Toate aceste societati au peste 1.000 de angajati.

Tot pana la 31 martie a.c., Autoritatea va scoate la vanzare pachetele de actiuni a 13 societati comerciale cuprinse in programul RICOP, a anuntat, vineri, ministrul de resort, Ovidiu Musetescu.

Acestea au un capital social insumat de 3.256 miliarde de lei, peste 30.000 de angajati, si un nivel total al datoriilor de peste 12.700 miliarde de lei. Potrivit lui Musetescu, in programul RICOP convenit cu Uniunea Europeana (UE) sunt incluse 59 de societati, iar lansarea la privatizare a celor 13 firme este strict legata de evaluarea, la 1 aprilie, a stadiului de indeplinire a obiectivelor programului. Finantarea obtinuta de Romania prin programul RICOP se ridica la 100 de milioane USD, din care jumatate a fost eliberata de UE dupa privatizarea Sidex Galati.

O parte din cele 13 societati sunt incluse si in programul PSAL I, convenit cu Banca Mondiala (BM) si vor fi privatizate prin intermediul companiilor de consultanta, in timp ce altele vor fi vandute prin fortele proprii ale APAPS, iar una, Brafor Brasov, va fi privatizata prin lichidare voluntara.

In prima categorie intra Aro Campulung, Subansamble Auto Sfantu Gheorghe, COST Targoviste, Alprom Slatina, Celhart Donaris Braila, Nicolina Iasi, Biosin Calafat, Uzinele Sodice Govora (USG) si platforma Tractorul Brasov. Autoritatea va incerca sa vanda pe cont propriu companiile CET Govora, Chimcomplex Borzesti si MAT Craiova.

Musetescu a mentionat posibilitatea ca USG si CET Govora sa fie vandute impreuna potentialilor investitori.

In afara de societatile incluse in RICOP, Autoritatea intentioneaza sa scoata la vanzare, pana la sfarsitul lunii martie, alte 23 de companii, dintre care 10 sunt incluse in programul PSAL I: Urbis Armaturi Sanitare, IUG Craiova, Moldosin Vaslui, Rofep Urziceni, CUG Cluj Napoca, Rocar Bucuresti, Griro Bucuresti, CMB Bocsa, Electronica Bucuresti si Nitramonia Fagaras.

APAPS spera ca pana la sfarsitul lunii martie sa primeasca oferte finale pentru 14 societati incluse in PSAL I – Romvag Caracal, Mecanica Negresti Oas, Viromet Victoria (au depus deja oferte EP Commerce Bulgaria si Purolite SUA), Electroturris Turnu Magurele (Electromotor Romania), Antibiotice Iasi (Romferchim-Sanavita, Drum Invest SRL si Phoenix Pharm), Carom Onesti (Rafo Onesti si Makrochem Polonia), Mecanex Botosani (PAS si A1 Impex SRL), Vulcan Bucuresti, Lugomet Lugoj (Electromotor), Alro Slatina (Marco Acquisitions), Corapet Corabia, Fortus Iasi, Rulmentul Brasov si Bicapa Tarnaveni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.