Home Economic-Financiar Aparatele de aer conditionat, intre pret si consum

Aparatele de aer conditionat, intre pret si consum

DISTRIBUIŢI

Cum canicula nu îi mai iartă pe cei mai mulţi dintre noi, iar condiţiile oferite de cutiile de chibrituri numite apartamente construite înainte de 1989 devin improprii, tot mai mulţi români aplelează la aparate de aer condiţionat. Oferte sunt pentru toate buzunarele şi gusturile. Costul unui astfel de aparat variază între 800 şi 2.500 de lei. Însă nu în toate cazurile varianta cea mai ieftină este cea mai indicată. Achiziţionând un aparat ieftin fără să ţineţi cont de consum, puteţi atinge în foarte scurt timp preţul unui aparat mai scump. Iar diferenţele între clasele de energie sunt substanţiale.

Date fiind schimbările climatice, e clar că tot mai mulţi romani aplelează la aparate de aer condiţionat. Ofertele sunt pentru toate buzunarele şi gusturile. Costul unui astfel de aparat variază între 800 şi 2500 lei. Însă nu în toate cazurile varianta cea mai ieftină este cea mai indicată. Achiziţionand un aparat ieftin fără să ţineţi cont de consum, puteţi atinge în numai cateva luni preţul unui aparat mai scump.

În consecinţă, este indicat ca înainte să vă uitaţi la preţul aparatului să cereţi informaţii despre consumul acestuia. Pentru a vă ajuta să faceţi o alegere am ales cateva modele, le-am aflat consumul exprimat în kW şi am înmulţit cu preţul unui kW (tarif monom), adică, 0.3991 lei. În majoritatea cazurilor o să găsiţi aparatul clasificat în funcţie de BTU (British Thermal Unit), o unitate de măsură care reprezintă puterea aparatului (1BTU = aproximativ 293 W).

În analiza noastră am ales aparate de 9.000 şi 12.000 BTU. Cele cu 9.000 BTU sunt recomandate camerelor cu o singură fereastră iar cele cu 12.000 BTU sunt recomandate camerelor cu două ferestre. Vă vom prezenta cinci aparate din prima categorie şi cinci din cea de-a II-a. În studiul nostru am folosit informaţiile site-urilor Altex, Carrefour şi eMag.

Cand plătim mai mult

Astfel, un aparat de aer condiţionat cu 9.000 BTU Mistral costă aproximativ 860 lei. Consumul acestuia pe oră este de 0,930 kW/h, adică aproximativ 0,37 lei/h. Un aparat Freewind ASWH09 costă cu aproximativ 130 lei mai mult decat primul. Consumul pe oră este de 0,940 kW/h, valorand circa 0,37 lei pe oră. Următoarele două aparate au acelaşi consum, diferenţa fiind făcută de preţ. Un aparat Technolux TCH09 costă aproximativ 1.040 lei, consumul fiind de circa 2,63 kW/h. Înmulţind acest consum cu valoarea unui kW rezultă o sumă de aproximatuv 1 leu pe oră. Cu acelaşi consum, Panasonic CSICU-YW9GKE costă în jur de 1.370 lei. O ofertă bună vine din partea Electrolux. Aparatul ESAR09PS costă aproape 1.300 lei, consumul este de 0,82 kW/H. Valoarea consumului într-o oră a acestui aparat este de 0,32 lei. De remarcat este că valoarea consumului nu este direct proporţională cu cea a preţului.

Atenţie la consum!

În cazul aparatelor cu 12.000 BTU consumul este cum era de aşteptat mai mare. Astfel, un aparat Airkool HWG012 costă aproximativ 860 lei. Acesta consumă 1,27 kW/h, valorand circa 0,5 lei/h. Una dintre ofertele firmei Freewind, AWG012m costă aproape 1.190 lei. Cu un consum asemănător, ofertele Whirpool AMB968 şi Platinium 12HRW/R1 costă aproape 1.500 lei respectiv 980 lei. Cea mai avantajoasă ofertă pare a veni din partea Samsung. Aparatul Forte AQ12FA consumă 1,240 kW/h, adică 0,49 lei/h.

După cum spuneam, oferte există pentru toate buzunarele inclusiv, şi mai ales, pentru cele -de lux-. Cateva vin din partea LG, majoritatea depaşind 2.500 lei. Consumul acestora îl depăşeşte cu mult pe cel al unor aparate de aer condiţionat -de rand-, în unele cazuri fiind de 4 ori mai mari. Luxul constă design (lemn, oglindă, metal etc.), greutate, dimensiuni şi de ce nu chiar în preţ.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.