Aprecierea monedei nationale si cresterea pretului la utilitati au provocat in 2005 pierderi la export de 4 miliarde de euro. Deficitul a fost dublat de falimentul a 1.000 de firme, iar 100.000 de persoane au ramas fara locuri de munca. Potrivit secretarului general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu (foto), din cauza politicii aberante practicate de catre Banca Nationala a Romaniei, industrii intregi, precum cea a sticlei sau a celulozei si hartiei, sunt in pragul falimentului.
-Politica aberanta adoptata de BNR se va amplifica in acest an, iar efectele vor fi resimtite de catre toti exportatorii. Tot cu pericolul falimentului se confrunta si industria chimica, industria usoara, dar si cea a mobilei si a lemnului- a declarat, Ionescu, adaugand ca soarta exporturilor romanesti a fost lasata la ruleta cursului de schimb.
-Politica recomandata de FMI este aberanta-
-Dupa dublul soc de anul trecut, respectiv aprecierea cu circa 20% a monedei nationale si cresterea cu 20% a pretului la utilitati, inceputul de an debuteaza cu o depreciere a euro cu circa 2.000 de lei vechi si o noua ajustare a pretului la energie electrica si gaze. Efectele s-au resimtit si se vor resimti si in acest an asupra tuturor firmelor exportatoare romanesti sau straine-, a apreciat Ionescu. In opinia sa, vinovati de aceasta situatie sunt, pe de o parte, reprezentantii BNR, iar pe de alta parte, oficialii guvernamentali. -Guvernul de la Bucuresti a preluat mecanic angajamentele aberante pe care vechile guvernari le-au luat in raport cu organismele internationale. Banca Nationala urmeaza linia trasata de catre oficialii Fondului Monetar International, care nu fac decat sa recomande o politica distructiva pentru economia romaneasca, lipsita de profesionalism-, a precizat Ionescu. Potrivit acestuia, obiectivele pe care merge BNR in tintirea inflatiei nu sunt corecte. -Nu consumul este problema. Consumul este sanatos, daca se face pe bani. Problema apare atunci cand vine vorba de capitalul speculativ, pentru ca 80% din banii schimbati sunt bani speculativi si doar 20% sunt bani comerciali, rezultati din activitatea de export-, a subliniat Ionescu.
Numarul firmelor falimentare se va dubla
Potivit datelor furnizate de reprezentantii exportatorilor, volumul exporturilor s-a redus anul trecut, din punct de vedere cantitativ, pentru circa 50% din marfurile romanesti. Exportatorii estimeaza ca, pe fondul acestor probleme, deficitul comercial va continua sa se adanceasca si in acest an, ajungand pana la 12 miliarde de euro, iar numarul firmelor falimentare din domeniul productiei pentru export se va dubla. Pe fondul instabilitatii fiscale, dar si a cheltuielilor tot mai mari pe care patronatele trebuie sa le suporte, si implicit in lipsa profitului, si investitorii straini din tara noastra se gandesc sa se mute in tari precum Albania sau Ucraina. Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Constatin Sava, exista riscul de a se ajunge la situatia in care firmele nu vor mai plati taxe si impozite la buget, investitiile si salariile vor fi blocate, iar sfarsitul anului 2006 va aduce un dezastru economic.
Companiile nu mai pot face investitii
O pozitie la fel de vehementa impotriva politicii monetare actuale a avut-o si presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), Maria Grapini. -Aceste elemente vor determina reducerea la jumatate a industriei usoare. Anul 2005 a insemnat un an foarte prost si pentru noi, poductia industriala inregistrand reduceri de 30-50%-, a apreciat Grapini. In plus, Grapini a atras atentia ca primul efect al aprecierii monedei nationale este stoparea investitiilor. -Pe parcursul anului trecut, cei mai multi dintre producatori au avut probleme cu profitabilitatea, fie au avut profit zero, fie au mers in pierdere. In 2006, pentru ca trebuie sa-si recupereze aceste pierderi, firmele nu vor mai avea bani pentru investitii. In plus, nu mai are nici un rost sa investesti intr-o fabrica daca aceasta oricum va muri-, a precizat Grapini. Si industria mobilei se afla intr-un impas, inregistrand in 2005 un deficit de 650 de milioane de euro. Potrivit reprezentantilor din domeniu, acesta a fost cel mai slab an din intreaga activitate de export, in conditiile in care, anual, exista o crestere medie de 20%. Motivele au fost, pe de o parte, costurile ridicate la materia prima, dar si preturile la utilitati, care au fost majorate in mod constant.