Home Economic-Financiar Aproape 80% din economia romaneasca este -gri si neagra-

Aproape 80% din economia romaneasca este -gri si neagra-

DISTRIBUIŢI

Raportul Special 301, intocmit in fiecare an de catre Alianta Internationala de Proprietate Intelectuala (AIPI), evidentiaza faptul ca economia gri si neagra constituie -intre 60% si 80% din totalul economiei romanesti-. Conform raportului, ratele cele mai ridicate ale pirateriei sunt intalnite in domenii precum muzica (78%), programele de calculator (74%), jocurile pe calculator (65%) sau filmul (55%).

Cateva extrase din acest raport au fost prezentate la sfarsitul saptamanii trecute, in deschiderea unei intalniri de lucru organizate de Imprimeria Nationala, la care au participat reprezentanti ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Din economia mondiala, 25% sunt contrafaceri

-La nivel international, economia subterana rezultata din comertul cu produse contrafacute reprezinta 25% din economia mondiala si este intr-o continua crestere-, se mai arata in Raportul Special 301. Specialistii AIPI estimeaza ca -in industria farmaceutica, la nivel mondial, contrafacerile totalizeaza 13 milioane de euro, in timp ce companiile producatoare de echipamente sportive si incaltaminte din Europa, purtand nume consacrate, inregistreaza anual pierderi de aproximativ 7,5 miliarde de euro-. In ce priveste continentul european, potrivit aceleiasi surse, -proportia contrafacerilor este de 20%-.

Cum era de asteptat, exista si o explicatie: -Studiile au demonstrat ca un kilogram de canabis aduce un profit de 2.000 euro, iar la un kilogram de CD-uri piratate se realizeaza un profit de aproximativ 3.000 de euro. Asta in conditiile in care riscul unei sanctiuni penale pentru traficul cu produse contrafacute este extrem de mic-, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor.

Atentie la formularele tipizate!

O data cu intrarea in vigoare a Legii privind combaterea evaziunii fiscale, ar fi normal sa dispara si comertul ilegal cu facturi luate pe firme-fantoma. Pentru ca, potrivit viitoarei legi, punerea in circulatie sau detinerea fara drept a formularelor tipizate cu regim special se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi. Iar tiparirea sau punerea in circulatie, cu stiinta, de formulare tipizate cu regim special, falsificate, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Mijloacele necesare depistarii facturilor si marcajelor false ori contrafacute vor fi procurate de catre agentii economici interesati de la Compania Nationala Imprimeria Nationala SA si distribuitorii acesteia din fiecare judet. Din pachetul astfel oferit de CNIN fac parte brosuri continand diverse instructiuni, lampi in spectru ultraviolet, markere speciale, decodoare optice si un CD tip business-card.


Garda Financiara se va ocupa si de cercetarile penale

Prezent la intrunirea de lucru (care s-a desfasurat la Constanta), presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a declarat ca, o data cu -improspatarea legislatiei-, Garda Financiara -va fi abilitata sa faca si cercetarile penale in cazurile de evaziune fiscala, poate chiar si in cazurile de spalare de bani- (n. n. – in prezent, activitatea gardienilor financiari se limiteaza la constatarea faptelor si intocmirea de dosare). In plus, -Garda va ajuta si in procedurile de executare silita, pentru ca, oricum, gardienii au si armament in dotare-, a mai spus Sebastian Bodu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.