Home Economic-Financiar Asigurarile pentru risc profesional se amana pentru 2005

Asigurarile pentru risc profesional se amana pentru 2005

DISTRIBUIŢI

Avand in vedere gradul scazut de colectare a darilor catre stat, dar mai ales apropierea anului electoral, guvernul a pregatit modificarea legii privind instituirea asigurarilor obligatorii pentru risc profesional si accidente de munca. Principala modificare consta in faptul ca actul normativ se va aplica efectiv incepand cu 1 ianuarie 2005, in loc de 1 ianuarie 2004, cum fusese prevazut in legea actuala.

Aceasta amanare a intrarii in vigoare a legii sus-amintite (346/2002) este motivata de initiatorul proiectului, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin -perioada necesara organizarii cadrului institutional si pregatirii legislatiei secundare-.

De fapt, motivatia reala consta in faptul ca, pana in prezent, nu s-au colectat de la angajatori sumele preconizate initial. Pentru anul 2004, oficialii guvernamentali estimeaza ca se va colecta 2.074,7 miliarde de lei, pe seama cresterii de la 87 la 89% a gradului de colectare de la angajator si de la 89 la 93,8% a contributiei angajatului. Anul viitor va continua constituirea fondului initial necesar pornirii activitatii de asigurare in domeniu. -Relaxarea fiscala prevazuta pana la sfarsitul anului 2004 creeaza premise mai potrivite pentru aplicarea Legii 346/2002 incepand cu 1 ianuarie 2005-, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ pentru modificarea legii in speta, pe care vi-l prezentam in premiera.

Ion Giurescu devine jupan

O alta noutate adusa de proiectul in discutie este reprezentata de faptul ca nu se va mai constitui fondul national de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, activitatea urmand a fi preluata in cadrul Casei Nationale de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), respectiv de catre casele teritoriale de pensii.

In cadrul CNPAS se va infiinta o directie specializata, condusa de un director general, inalt functionar public, numit de presedintele Casei. De fapt, daca studiem cu atentie proiectul, rezulta ca presedintele CNPAS, secretarul de stat Ion Giurescu, devine un fel de jupan peste toate aceste fonduri. Trebuie mentionat faptul ca Ion Giurescu este primul sindicalist roman care a intrat in politica dupa 1990. Potrivit legislatiei in vigoare, presedintele fondului era numit de ministrul de resort, nu de dl. Giurescu.

Pe de alta parte, domnia sa capata atributiuni sporite si in ceea ce priveste numirea membrilor Consiliului tripartit de administrare a fondului. Daca in Legea 346/2002 se spunea ca numirea reprezentantilor guvernului este facuta de primul-ministru, acum cei trei oficiali guvernamentali vor fi: presedintele CNPAS, directorul general al CNPAS si un al treilea numit de presedintele CNPAS. Acelasi Ion Giurescu. Membrii Consiliului tripartit vor beneficia de o indemnizatie echivalenta cu 10% din salariul unui secretar de stat.

Mai putini bani pentru boala, mai multi pentru birocrati

Dincolo de aceste chichite referitoare la cine pe cine numeste, proiectul aduce o veste proasta pentru salariati. Si anume, indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca urmeaza a fi diminuata de la 100% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele sase luni la numai 80%.

Proiectul, totodata, statueaza faptul ca, pana la stabilirea caracterului de munca al accidentului sau a caracterului profesional al bolii, costul serviciului medical va fi suportat din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

In alta ordine de idei, se majoreaza cheltuielile birocratice. Astfel, cheltuielile destinate organizarii si functionarii sistemului de asigurari profesionale urmeaza a creste de la 3% din veniturile anuale prevazute in buget a fi colectate, cat este in prezent, la 5%.

Cat este, de fapt, contributia?

Prin prelungirea termenului de aplicare a prevederilor legale, se aduc unele modificari si in ceea ce priveste sumele ce vor fi colectate de catre reprezentantii statului de la angajatori.

Astfel, in perioada 1 ianuarie 2003 – 1 ianuarie 2005 se colecteaza o contributie fixa de 0,5% din fondul brut de salarii realizat de fiecare intreprindere. Dupa intrarea efectiva in vigoare a legii, cotele de contributie se vor situa intre 0,5 si 4% din fondul de salarii, in functie de gradul de periculozitate al locurilor de munca respective.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.