Home Economic-Financiar Asigur?â?útorii care întârzie plata desp?â?úgubirilor RCA vor fi penalizați

Asigur?â?útorii care întârzie plata desp?â?úgubirilor RCA vor fi penalizați

DISTRIBUIŢI

Reclamațiile schimbă legislația asigurărilor auto obligatorii

Asigurãtorii care nu își îndeplinesc obligațiile ce decurg din polițele RCA sau și le îndeplinesc

defectuos, vor plãti, pentru fiecare zi de întârziere, penalizãri de 0,2% din valoarea despãgubirii cuvenite. Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor (CSA) a luat aceastã decizie ca urmare a reclamațiilor fãcute atât de proprietarii de mașini cât și de reprezentanții service-urilor auto.

Cristian Muntean, directorul Asociației Societãților de Service Auto Independente (ASSAI), spune cã penalizarea asigurãtorilor care întârzie cu plãțile pentru decontarea serviciilor de reparație efectuate pe baza polițelor de asigurare RCA este o mãsurã pozitivã, dar considerã ca efectele vor fi reduse.

„?ê?£oferii vor putea cere despãgubiri companiilor de asigurãri care nu îndeplinesc obligațiile ce decurg din polițele RCA sau o fac defectuos, iar penalitãțile vor fi de 0,2% pe zi din valoarea despãgubirii cuvenite. Problema este cã aceste despãgubiri se obțin abia dupã o decizie definitivã în justiție, adicã poate dura ani de zile! Nu știu cât de mulțumit va fi cel care a primit despagubiri, dacã stã cu mașina nereparatã doi ani”, a declarat, pentru „Curentul”, Cristian Muntean.

Reprezentantul ASSAI spune cã legislația are portițe care permit companiilor de asigurãri sã întârzie cu 100 de zile plata despãgubirilor.

Întârzieri cu anii

„Societãțile de asigurãri aveau la dispoziție 10 zile în care sã notifice pãgubitul dacã face investigații suplimentare și aveau timp trei luni pentru aceste investigații. Deci, din punct de vedere legal, puteau amâna plata cu 100 de zile”, a explicat Muntean.

Directorul ASSAI spune cã acest termen de 10 zile a fost redus acum la 5 zile. „Termenul de 10 zile era foarte lung. Acum, asigurãtorii trebuie sã efectueze plata în trei luni”, spune Muntean, precizând cã decizia a fost luatã la cererea ASSAI, care a trimis CSA o listã a problemelor cu care se confruntã service-urile în acest domeniu.

Reprezentanții service-urilor sunt nemulțumiți ca, deși se cunosc agențiile de asigurãri care au probleme mari în acordarea despãgubirilor – Euroins, Carpatica și Astra -, nu se iau mãsuri în aceastã privințã, deși RCA este obligatorie. „Este o problemã de supraveghere, nu de reglementare. Noi (ASSAI n.r.) am propus ca despãgubirea sã aibã caracter executoriu. Așa, pãgubitul ar putea apela la un executor care ar pune poprire pe conturile asigurãtorului și și-ar lua banii”, a mai spus Muntean.

Reprezentanții CSA recunosc cã modificarea reglementãrilor cu privire la RCA a fost motivatã de volumul de sesizãri și reclamații legate de plata despãgubirilor pe segmentul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã auto, dar sperã cã aceste schimbãri vor rezolva problemele cu plata despãgubirilor. „Aceste schimbãri, corelate cu o monitorizare riguroasã a evoluțiilor și tendințelor înregistrate pe segmentul RCA, vizeazã obținerea unui nivel optim de protecție a asiguraților și pãgubiților, prin îmbunãtãțirea calitãții serviciilor oferite de asigurãtori”, a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu.

1 mil. euro – despãgubirea maximã

Totodat ã, începând cu anul 2012, pentru pagubele materiale produse în unul și același accident, indiferent de numãrul persoanelor prejudiciate, limita de despãgubire pentru aceste riscuri va fi de un milion de euro (de la 750.000 de euro în acest an), echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naționalã a României.

Pentru vãtãmãri corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fãrã caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numãrul persoanelor prejudiciate, limita de despãgubire pentru aceste riscuri va fi de cinci milioane de euro (de la 3,5 milioane de euro în acest an), echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naționalã a României.

În situația în care din motive tehnice baza de date CEDAM, privind polițele RCA nu poate fi interogatã sau datele oferite sunt în neconcordanțã cu documentele prezentate de asigurat, asigurãtorul trebuie sã ținã cont de documentele puse la dispoziție de asigurat, în vederea stabilirii bonusului sau malusului.

Modific ãrile vor intra în vigoare la data publicãrii acestora în Monitorul Oficial, potrivit lui Muntean, sãptãmâna viitoare.

Euroins, Carpatica si Astra, campioane la reclamații

În topul asigurãtorilor reclamați la CSA pentru întârzierile cu plãțile pentru decontarea serviciilor de reparație efectuate pe baza polițelor de asigurare RCA și Casco, primele locuri sunt ocupate de Euroins, Carpatica și Astra. Astfel, din 4888 de reclamații și sesizari primite și soluționate de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor în primele nouã luni ale anului, 3597 de reclamații au fost legate de probleme cu asigurãrile auto obligatorii RCA. Cele mai multe plângeri, în numãr de 1.395, vizau societatea Euroins. Pe locurile urmãtoare se situeazã Carpatica, cu 952 de reclamatii și Astra, cu 659 de plângeri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.