Home Economic-Financiar ASIROM, -ciuruita- de garantiile oferite pentru creditele firmelor lui Ioan Niculae

ASIROM, -ciuruita- de garantiile oferite pentru creditele firmelor lui Ioan Niculae

DISTRIBUIŢI

Un document cu adevarat fulminant a ajuns, ieri, pe masa presedintelui Comisiei de Abuzuri a Senatului. Urmare a unei solicitari transmise de seful comisiei, senatorul PRM Nicolae Iorga, cu privire la anumite ilegalitati semnalate de presa, in special de cotidianul -Curentul-, in activitatea ASIROM, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a transmis un raspuns care, desi incearca sa para cat mai elegant, este, efectiv, devastator pentru conducerea celei mai mari societati de profil din Romania. Documentul confirma cele mai negre previziuni cu privire la folosirea ASIROM de catre omul de afaceri Ioan Niculae drept pusculita pentru finantarea companiilor sale. Un control al CSA la compania de asigurari controlata de firmele lui Niculae a scos in evidenta o sumedenie de ilegalitati, totul culminand cu garantiile pe care ASIROM le-a oferit pentru credite obtinute de grupul Interagro de la mai multe banci comerciale. Raspunsul CSA si decizia emisa de aceasta institutie pe data de 15 august, unde se dezvaluie cate asemenea credite au fost garantate de milioanele de dolari ale asiguratilor celei mai mari societati din tara, arata ca ASIROM are o mare problema: isi minte cu nonsalanta si iresponsabilitate clientii. Ceea ce, pentru o firma de asigurari, este echivalent cu sinuciderea.

SENATUL ROMANIEI

COMISIA PENTRU CERCETAREA ABUZURILOR, COMBATEREA CORUPTIEI SI PETITII

In atentia D-lui Nicolae Iorga – Presedinte

Referitor la faxul dvs. transmis in data de 22.08.2002 si inregistrat la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu nr. 18607/22.08.2002 privind aparitia unor materiale in presa centrala care mentioneaza unele nereguli existente la S.C. ASIROM S.A., va aducem la cunostinta urmatoarele:

– in perioada 18.02.2002-20.02.2002 la sediul societatii S.C. ASIROM S.A. s-a efectuat o verificare a extraselor de cont privind situatia disponibilitatilor banesti si a plasamentelor societatii in perioada 31.12.2001-15.02.2002.

– urmare adreselor Bancii Nationale a Romaniei inregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu nr. 14509/21.03.2002 si respectiv nr. 845/06.06.2002 prin care Banca Nationala a Romaniei informa Comisia de Supraveghere a Asigurarilor asupra existentei unui numar mare de depozite constituite de S.C. ASIROM S.A., avand ca obiect garantarea unor imprumuturi acordate de unele banci unor societati comerciale, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a dispus efectuarea unui alt control la sediul societatii S.C. ASIROM S.A. in data de 06.06.2002.

In ceea ce priveste controlul efectuat in cursul lunii iunie 2002 conform Ordinelor de deplasare nr. 16661/06.06.2002 si 16693/10.06.2002, tema controlului a fost verificarea disponibilitatilor banesti existente la data de 30.04.2002 si in special a depozitelor constituite de S.C. ASIROM S.A. la diferite banci, depozite ce sunt destinate sa garanteze imprumuturi bancare, scrisori de garantie bancara sau alte instrumente bancare.

Pentru verificarea disponibilitatilor banesti au fost solicitate documente (extrase de cont bancare, conventii si acte aditionale incheiate de S.C. ASIROM S.A. cu bancile colaboratoare) precum si balanta de verificare incheiata la 30.04.2002.

In baza documentelor prezentate a rezultat ca societatea avea constituite numai 2 depozite bancare grevate de sarcini la doua banci comerciale, evidentiate si in balanta de verificare incheiata la 30.04.2002, in suma de 1.363.613 USD la banca ING Bank la contractul de credit pentru finantare import Interagro S.A., credit asigurat si printr-o polita de asigurare incheiata la S.C. ASIROM S.A., si la banca CITIBANK, in suma de 375.738,95 EUR, reprezentand gaj colateral pentru contractul de leasing incheiat de S.C. ASIROM S.A. cu Leasemart Holding pentru achizitionarea a 55 de autoturisme.

Referitor la celelalte depozite colaterale mentionate in adresele Bancii Nationale a Romaniei, la solicitarea echipei de control, S.C. ASIROM S.A. nu a prezentat documente justificative din care sa rezulte evidentierea depozitelor existente ca fiind destinate sa garanteze instrumente bancare.

S-a constatat ca societatea S.C. ASIROM S.A. nu a identificat si separat categoriile de active care sa acopere rezervele tehnice pentru cele doua categorii de asigurari practicate, conform prevederilor Legii 32/2000 si a Normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emise in aplicarea acesteia, neputandu-se efectua o analiza a acestor active in functie de obligatiile asumate pentru fiecare categorie de asigurari.

Aspectele mentionate in Procesul Verbal de control insusit si semnat de conducerea societatii S.C. ASIROM S.A., reprezentata prin d-na Toncescu Angela – Presedinte si dl Paratu Dumitru – Director Economic, au fost prezentate si analizate in sedinta din data de 02.07.2002 de catre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care a dispus verificarea simbolurilor conturilor bancare in vederea clarificarii situatiei depozitelor colaterale si transmiterea unei adrese societatii prin care se solicita evaluarea corecta a rezervelor si repartizarea distincta a activelor admise sa reprezinte rezervele tehnice in conformitate cu normele emise in aplicarea Legii 32/2000.

Din analiza simbolurilor conturilor in care s-au efectuat operatiuni in extrasele de cont existente pana la data de 03.07.2002 si aferente lunilor aprilie si mai 2002 la bancile FINANSBANK, ROBANK, B.C.R. si INGBANK, s-a constatat ca numai in extrasele emise de ROBANK simbolurile conturilor corespundeau cu simbolurile conturilor de depozite analitic -Alte depozite colaterale-, conform Ordinului Bancii Nationale a Romaniei, nr. 1418/344/1977 privind aprobarea Planului de conturi pentru societati bancare, desi in conventiile incheiate de societate cu banca si care au fost prezentate echipei de control, nu se specifica destinatia depozitului.

Avand in vedere neconcordantele existente intre situatiile transmise de Banca Nationala a Romaniei si cele transmise si prezentate de S.C. ASIROM S.A. echipei de control, in spiritul Protocolului privind supravegherea consolidata a pietei financiare incheiat intre Banca Nationala a Romaniei, Comisia Nationala de Valori Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in vederea adoptarii unor masuri urgente pentru preintampinarea unor fenomene negative in piata financiar-bancara, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a solicitat Bancii Nationale a Romaniei alte date si informatii suplimentare de care dispune potrivit atributiilor in supravegherea sistemului bancar, pentru evaluarea corecta a situatiei acestor depozite.

Urmare acestei solicitari, Banca Nationala a Romaniei a transmis in data de 02.08.2002 situatia documentelor contractuale privind constituirea de depozite colaterale sau gajuri pe titluri de stat de catre S.C. ASIROM S.A. in vederea garantarii creditelor acordate de CITIBANK, ROBANK, ING BANK NV, FINANSBANK si B.C.I.T. unor clienti.

Avand in vedere ca pana in prezent societatea de asigurare S.C. ASIROM S.A. nu a prezentat evidente contabile distincte pentru activitatea de asigurari generale si cea de asigurari de viata, incalcand astfel prevederile art. 26 lit. a) din Legea nr.32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, aceasta analiza nu este relevanta deoarece urmarirea modului in care sunt respectate reglementarile privind investirea activelor care acopera rezervele tehnice implica, ca o conditie legala obligatorie, existenta acestor evidente distincte.

Din cele expuse mai sus rezulta ca S.C. ASIROM S.A. a incalcat urmatoarele prevederi ale Legii nr. 32/2000: art. 20 alin. (1) lit. a), alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. a), art. 21 alin. (1) lit. c), e) si f) si alin. (4) si art. 26 lit. a).

Precizam ca nu dispunem de toate elementele de calcul care sa ne permita sa constatam daca societatea respecta sau nu prevederile Normelor prudentiale emise in aplicarea Legii nr. 32/2000.

In scopul supravegherii si evaluarii rezervelor constituite de S.C. ASIROM S.A. si a activelor care le acopera, s-a solicitat prezentarea de catre S.C. ASIROM S.A. a situatiei detaliate a rezervelor tehnice constituite pana la data de 30.06.2002 si a repartizarii distincte a activelor admise sa reprezinte aceste rezerve tehnice.

Urmare a analizarii acestor aspecte in sedinta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 15.08.2002 s-a dispus:

– interzicerea prelungirii contractelor si conventiilor de credit ajunse la scadenta si incheiate de S.C. ASIROM S.A. cu bancile comerciale mentionate de Banca Nationala a Romaniei;

– interzicerea constituirii unor astfel de noi depozite si gajuri pe titluri de stat in vederea garantarii creditelor sau angajamentelor acordate de bancile comerciale unor agenti economici;

– interzicerea crearii altor sarcini asupra tuturor activelor admise sa reprezinte rezervele tehnice constituite aferente celor doua categorii de asigurari;

– societatea este obligata sa transmita lunar situatia disponibilitatilor banesti, a rezervelor constituite si a activelor care le acopera, defalcate pe cele doua categorii de asigurari.

Pentru identificarea situatiei reale a societatii S.C. ASIROM S.A. s-a dispus efectuarea unui control de fond mixt in colaborare cu specialisti ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, incepand cu data de 28.08.2002.

Pentru preintampinarea unor fenomene negative in piata financiar-bancara Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va proceda la elaborarea unor reglementari care sa interzica efectuarea unor astfel de operatiuni, care prin natura lor dau aspectul unor creditari si pot afecta stabilitatea pietei asigurarilor.

Pentru alte detalii suplimentare va putem pune la dispozitie toate documentele care se afla la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Cu stima, vicepresedinte

Gheorghe Cismaru

Hotararea Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 14 august 2002

Director general adjunct,

Carmen Ivan

DECIZIA NR. 2562/15.08.2002

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,

In temeiul prevederilor art. 4 alin. 1 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor,

Urmare a analizarii situatiei rezervelor tehnice constituite la data de 30.06.2002, si a activelor care le reprezinta, situatie transmisa de catre S.C. ASIROM S.A. prin adresa nr. VII-5885/07.07.2002 si inregistrata la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu nr. 18228/09.08.2002, precum si a documentatiilor prezentate organelor de supraveghere si control ale Bancii Nationale de catre bancile comerciale cu care societatea colaboreaza, cu privire la constituirea depozitelor colaterale sau a gajului pe titluri de stat, s-a constatat incalcarea de catre S.C. ASIROM S.A. a dispozitiilor art. 21 si art. 22 din Legea nr. 32/2000, referitoare la constituirea si mentinerea rezervelor tehnice si categoriile de active admisibile.

In conformitate cu prevederile dispozitiilor art. 39 alin. 2 lit. f) si g), art. 39 alin. 3 lit. b), coroborate cu art. 8 alin. 2 lit. a) din aceeasi lege,

In baza Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 14.08.2002,

emite urmatoarea

DECIZIE

Art. I In vederea protejarii drepturilor asiguratilor si promovarii stabilitatii activitatii de asigurare in Romania, se dispune:

1. Interzicerea reinnoirii (prelungirii) urmatoarelor contracte si conventii de credit ajunse la scadenta si incheiate de catre S.C. ASIROM S.A. cu bancile comerciale:

a) Contractele de credit incheiate cu Banca FINANSBANK (561; 562/10.11.2000) – garantie depozite colaterale ASIROM, beneficiar INTERAGRO S.A.;

b) Contractul de credit nr. 84/09.08.2001 incheiat cu Banca TIRIAC – garantie titluri de stat ASIROM, beneficiar INTERAGRO S.A.;

c) Contractul de credit incheiat cu ING BANK in data de 29.03.2001 – gaj pe depozit/polita de asigurare a creditului ASIROM, beneficiar INTERAGRO S.R.L. Zimnicea;

d) Contractele de credit incheiate cu Banca ROBANK (50/1513 din 21.01.2000; 50/1019 din 29.10.2001; 50/405 din 30.05.2001; 50/931 din 05.10.2001; 50/205 din 14.02.2002; 50/1100 din 16.11.2001) – depozite colaterale ASIROM, beneficiari INTERAGRO S.A. si INTERAGRO S.R.L. Zimnicea;

2. Interzicerea constituirii de catre S.C. ASIROM S.A. a depozitelor colaterale sau a gajurilor pe titluri de stat in vederea garantarii creditelor sau a angajamentelor acordate de bancile comerciale unor agenti economici;

3. Interzicerea crearii oricaror sarcini asupra tuturor activelor admise sa reprezinte rezervele tehnice constituite, aferente celor doua categorii de asigurari: asigurari de viata si asigurari generale;

4. In situatia disponibilitatilor banesti transmisa lunar C.S.A. pana la data de 25 ale lunii urmatoare, se va include si raportarea rezervelor constituite si a activelor care le acopera, defalcate pe cele doua categorii de asigurari.

Art. II Nerespectarea dispozitiilor comunicate prin prezenta Decizie va fi sanctionata in conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor.

Art. III Impotriva prezentei decizii se poate face plangere in termenul si conditiile prevazute de art. 40 alin. 1 din Legea nr. 32/2000.

Plangerea nu suspenda, pe timpul solutionarii acesteia, executarea masurilor dispuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Presedinte,

Nicolae Eugen Crisan

Emisa la Bucuresti, la data de 15.08.2002

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.