Cristian Daniel Gheorghita, nascut la 19 noiembrie 1967, este, din luna mai, director de marketing la ASIROM. Este absolvent al Universitatii -Alexandru Ioan Cuza- din Iasi, dar si al unor cursuri de specializare, in domeniile managementului si marketingului, la prestigioase institutii straine, precum University of South Carolina, Columbia, USA, sau Wirtschaftsuniversitat Wien, Austria, finalizate cu masterate. Ca experienta profesionala, se remarca activitatea avuta la diverse companii multinationale din Romania, dintre care: R.J. Reynolds Tobacco, Motorola Romania si Ogilvy One – Ogilvy & Mather Advertising Group. Are ca pasiuni: fotbalul – ca orice roman impartial -, calatoriile si cititul. In rest, se dedica activitatii de management al marketingului la ASIROM, facand parte din noua conducere executiva, instalata acum circa doua luni cu misiunea de a face din ASIROM liderul de piata in domeniul asigurarilor pe piata romaneasca.
– Care este locul marketingului in dezvoltarea unei companii atat de complexe precum ASIROM?
– ASIROM, cu siguranta, necesita un efort sustinut pentru a reveni la ceea ce a fost. Nu e un secret ca intreaga echipa se concentreaza asupra acestui aspect. ASIROM e un brand foarte, foarte cunoscut, iar notorietatea sa este atat de mare, incat se merge pana la a se confunda cu unele dintre formele cele mai cunoscute de asigurare, cum ar fi, spre exemplu, RCA. Avem, practic, o mina de aur, care trebuie exploatata, dar si o echipa experimentata, capabila sa faca acest lucru. Revenind la intrebare, desigur ca marketingul, si-n teorie, si-n practica, nu poate fi decat motorul afacerii.
– In acest context, care sunt atributiile unui director de marketing? In final, ce presupune aceasta functie?
– Responsabilitatile sunt multiple. Incepand cu cercetarea de piata si terminand cu lucrurile mai putin vazute, precum decorarea punctelor de lucru. Functia aceasta implica o munca foarte, foarte laborioasa, dar cel mai important e, in cazul ASIROM, ca totul sa fie cat mai transparent, atat pentru clienti, cat si pentru cei care au investit in noi.
-In marketing, diversitatea e cuvantul potrivit-
– Credeti ca in cazul Romaniei marketingul este suficient de dezvoltat?
– Da. Cred ca suntem una dintre tarile in care s-au creat idei si strategii valoroase de marketing, care, odata plecate de aici, au avut succes regional si international. Poate ca, din punctul de vedere al optiunilor media, nu suntem inca atat de evoluati ca unele tari occidentale, in parte, in ceea ce priveste utilizarea Internetului. Dar, din punctul de vedere al calitatii, cred ca marketingul din Romania este foarte evoluat.
– De cat timp are nevoie un bun specialist in marketing pentru a deveni si un bun director de marketing?
– Aici as face o remarca ce se regaseste in intrebarea dvs. Nu cred ca un bun specialist in marketing e si un bun director de marketing. Cred ca partea manageriala e putin diferita de ceea ce inseamna a fi un bun specialist. In echipa noastra exista respectul cuvenit pentru fiecare dintre colegi si intre colegi. Colaborez cu ei pentru atingerea obiectivelor. Cred ca e foarte buna diferentierea pe care ati facut-o intre specialist si manager. Cei care fac managementul trebuie sa puna impreuna toate elementele specifice specialistilor, dar, in plus, acestea trebuie sustinute de strategii rezultate din practica managementului. Doar in acest context se ating rezultatele previzionate, dar e necesar ca toti cei care formeaza echipa sa-si faca datoria.
– Exista multe dispute pe diferentele care apar intre teorie si practica. In activitatea dvs. cat de mult se apropie sau se diferentiaza cele doua notiuni?
– In general, depinde de la proiect la proiect. Uneori se intampla sa existe o compatibilitate de 100%, alteori apar diferente semnificative, apar situatii neprevazute. In marketing, diversitatea e cuvantul potrivit si din acest motiv imi place atat de mult. Practic, aici, la ASIROM, se acopera toata gama. De la proiecte de pozitionare a unui produs pe piata pana la implementarea faptica a unor strategii sofisticate si rafinate sau chiar la activitati mai putin vizibile, la prima vedere, cum ar fi, spre exemplu, decorarea unei agentii, a unui stand.
-In Romania, concurenta este pozitionata pe niste sabloane dictate de companiile multinationale-
– Aveti in acest moment o strategie de marketing mai speciala, spectaculoasa, pentru ASIROM?
– Cred ca strategia pe care o implementam pe piata este in concordanta cu ceea ce se intampla pe piata asigurarilor din Romania. Exista o discrepanta foarte mare intre diversele produse, foarte complexe, ale societatile de asigurari din Vest, oferite catre o masa care nu este pregatita din punctul de vedere al cunostintelor sa inteleaga toate amanuntele. Cred ca marele nostru -chalange- este sa gasim limbajul prin care sa transformam aceste produse intr-o comunicare usor de inteles. Si pe acest aspect se va concentra ASIROM in continuare, adica de a prezenta, cat mai accesibil pentru public, aceste produse.
– In acest context complex al pietei, cum credeti ca veti putea contracara concurenta? Aveti in vedere campanii agresive de promovare?
– Sigur ca dorim sa fim agresivi, dar in limita normala, a bunului simt. Agresivitatea trebuie inteleasa, in special, prin utilizarea unor strategii sofisticate, inteligente, in concordanta cu caracteristicile pietei. ASIROM e o Putere! O Forta! Noi dorim, in primul rand, sa dinamizam acest brand. Sa devina mai agresiv, asa cum ati spus. Dar campaniile de promovare pe care le avem in vedere sunt campanii care vor veni pe aceasta linie. Adica, de a revigora brandul, de a-l intineri, de a-l dinamiza! Concurenta noastra e pozitionata pe niste sabloane dictate de companiile multinationale. Dar ASIROM are deplina libertate si are pozitionarea ei particulara. E un brand romanesc, unul local, dar foarte puternic! Foarte cunoscut!
– Si, totusi, cat va ocupa din timp obligatiile de serviciu la aceasta companie, atat de importanta pe piata?
– Practic, tot timpul! Activitatea noastra e extrem de laborioasa. Trebuie sa te dedici integral ei pentru a reusi. Dar in putinul timp liber pe care il am, imi place sa calatoresc. Uneori, ma mai intalnesc cu prietenii, alteori plec prin tara. La parinti nu ajung pe cat de des as dori. Si de ce sa ascund faptul ca-mi place sa citesc?! Orice, nu doar literatura de specialitate.
– In final, de ce merita si de ce nu merita sa te ocupi cu promovarea imaginii unei companii?
– ASIROM e un brand pentru care merita sa faci foarte multe lucruri. Exista libertatea sa-ti exprimi cu adevarat punctul de vedere! Sa construiesti ceva! Poti sa faci ceva foarte bun sau ceva foarte rau, dar ai libertatea sa-ti exprimi un punct de vedere, spre deosebire de cazul celorlalte companii multinationale, unde trebuie sa urmezi anumite sabloane, cu toate ca, in anumite situatii, se accepta o oarecare adaptare la specificul pietei. E un mare avantaj, dar si un mare risc. ASIROM e un brand pentru care simt ca fac ceva deosebit.