Reducerea taxelor vamale la nivelul de 5-7% poate stopa cresterea pretului la carnea de porc, pentru ca reintroducerea facilitatilor vamale prevazute in Acordul CEFTA la importul de carne de porc din Ungaria, corelata cu elaborarea de catre Ministerul Dezvoltarii si Prognozei a unui act normativ care sa restrictioneze importurile prin zonele defavorizate, nu sunt masuri suficiente in acest sens, a declarat, ieri, Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).
Visan a apreciat ca, in lipsa acestor reglementari, preturile la carnea de porc vor creste in urmatoarea perioada. -Chiar si cu un nivel al taxelor de 5-10% exista riscul cresterii preturilor, din cauza devalorizarii monedei nationale in raport cu euro-, a spus Visan.
Prin ridicarea clauzei de salvgardare, taxele vamale la importul de carne de pasare si de porc din Ungaria vor fi reduse de la 45% la 25%. Romania a suspendat, in data de 1 iulie 1999, facilitatile vamale CEFTA pentru produsele din carne de porc si pasare provenite din aceasta tara.
-Ridicarea clauzei de salvgardare la importul de carne de porc din Ungaria nu influenteaza piata in acest moment, intrucat 90% din importuri se fac prin zonele defavorizate. Este o masura pozitiva, dar nu suficienta, fiind necesar un regim vamal sub 25%, pentru tarile membre CEFTA si pentru tarile Uniunii Europene-, a adaugat Visan.
Presedintele ARC, Gelu Dragomir, a precizat ca reducerea taxelor vamale la nivelul de 5-10% este o masura care trebuie luata pe o perioada determinata, pana la redresarea zootehniei romanesti. Dragomir a adaugat ca reducerea taxelor vamale la import ar oferi posibilitatea unei concurente reale intre agentii economici din industria carnii, care opereaza in zonele defavorizate, si cei din afara lor. -Importul practicat prin zonele defavorizate a fost, in final, supapa prin care s-a echilibrat cat de cat piata carnii. In lipsa acestora, consumatorii ar fi platit un pret si mai mare-, a mai spus presedintele ARC.
Pentru carnea de porc, industriasii doresc ridicarea clauzei de salvgardare, in timp ce crescatorii de animale sustin mentinerea ei.
Gelu Dragomir a mai spus ca o alta solutie pentru stoparea cresterii preturilor ar fi subventionarea cu 25-30% a productiei interne, ceea ce ar presupune alocarea a 2.000-3.000 miliarde de lei anual. -Subventia trebuie sa ajunga la cei care merita-, a adaugat Dragomir.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Mihai Lungu, a declarat, saptamana trecuta, ca la analizarea masurii de ridicare a clauzei de salvgardare se vor avea in vedere acordurile pe care Romania le-a semnat cu tarile membre CEFTA, precum si interesele Romaniei in relatiile comerciale cu Ungaria. -Daca vor exista ratiuni majore si serioase pentru ca actualele masuri sa fie mentinute, atunci ele se vor mentine, in caz contrar, se va reveni la comertul CEFTA dinainte de 1999-, a mai spus Lungu. Secretarul de stat a precizat ca in luarea deciziei, pentru ambele produse, trebuie sa se tina cont de pretul platit de consumator, precum si de pretul dublu al furajelor platit de romani, fata de producatorii din alte tari. Pretul mare al furajelor a fost determinat de lipsa subventiilor din agricultura si de seceta din anul trecut.
Productia autohtona de carne de porc asigura, in prezent, doar 30% din consum, diferenta fiind acoperita din importuri. Carcasa de porc romanesc costa, in aprilie, 1,81 dolari/kilogram (51.000-52.000 lei), fata de media Uniunii Europene de 1,6 dolari/kilogram.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane