Performantele economice ale statelor din regiunea Europei de Sud-Est s-au imbunatatit, dar atragerea de investitii este nesatisfacatoare, se arata in raportul -Construirea Pacii in Europa de Sud-Est: politici macroeconomice si reforme structurale dupa conflictul din Kosovo-, realizat de catre Banca Mondiala (BM) si Fondul Monetar International (FMI).
Raportul va fi prezentat in cadrul celei de-a doua Conferinte pentru Regiunea Europei de Sud-Est, care se va desfasura la Bucuresti, in zilele de 25 si 26 octombrie, se arata intr-un comunicat al Biroului Bancii Mondiale in Romania, remis, luni, Agentiei Mediafax.
Documentul prezinta, potrivit comunicatului, un optimism rezervat asupra perspectivelor economice ale regiunii, in pofida reducerii ritmului economiei mondiale. Impactul asupra regiunii va fi relativ modest, desi diferentele de la o tara la alta vor fi considerabile. Se remarca o crestere economica sustenabila si diminuarea inflatiei in majoritatea tarilor din zona, dar exista necesitatea imbunatatirii generale a climatului investitional si a crearii conditiilor de stimulare a dezvoltarii sectorului privat, se arata in raport.
Raportul releva progrese importante in ceea ce priveste integrarea la nivelul regiunii si pe plan mondial, dar mentioneaza necesitatea continuarii in acelasi ritm. -Succesul depinde de autoritatile din fiecare tara in parte. Ele sunt cele care trebuie sa-si concentreze eforturile asupra aplicarii politicilor necesare si crearii unor institutii eficiente. Dar donatorii au si ei partea lor de raspundere. Progresul realizat dupa criza din Kosovo se datoreaza in buna parte atat angajamentului tarilor din Europa de Sud-Est, cat si efortului coordonat si caracterului regional al raspunsului venit din partea donatorilor. Angajamentul donatorilor in aceasta regiune va continua sa fie de importanta vitala in anii urmatori-, a declarat Christiaan Poortman, coordonatorul pentru Regiunea Europei de Sud-Est al BM.
Institutia financiara este preocupata si de faptul ca administratia publica este in continuare un punct slab, care submineaza intr-o mare masura capacitatea de realizare a reformelor si aplicare a legii, contribuind la un nivel ridicat al crimei organizate si coruptiei. Toate tarile sunt, in momentul de fata, angajate in combaterea coruptiei si multi donatori sustin aceste activitati. Cu toate acestea, institutiile si serviciile publice continua sa fie, in general, slabe, iar societatea civila nu este suficient de implicata, se mai spune in comunicat.
Prezenta la conferinta a tuturor tarilor sud-est europene constituie o dovada in sprijinul abordarii regionale convenite la Koln, in 1999, care a dus la crearea Pactului de Stabilitate. -Reuniunea de la Bucuresti va fi una dintre primele la nivel inalt ale Pactului de Stabilitate, la care vor participa toate tarile din regiune, inclusiv Iugoslavia. Ea subliniaza hotararea comunitatii internationale de a aduce stabilitate si bunastare intr-o regiune, multa vreme agitata, dar mai plina de speranta acum-, a afirmat Poortman.
Banca Mondiala si Comisia Europeana vor fi copresedinti ai conferintei, organizata impreuna cu Pactul de Stabilitate si Guvernul Romaniei. Prima conferinta a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est a avut loc in luna martie a anului 2000.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane