Guvernul a promis Comisiei Europene că se va supune permanent unui audit în ceea ce privește cifrele privind deficitul bugetului general consolidat, pentru „menținerea încrederii“ în datele raportate Executivului UE, relevă forma finală a Memorandumului suplimentar de înțelegere convenit cu UE.
Acceptarea acestui audit este primul angajament asumat în memorandumul convenit cu UE în vara acestui an și adoptat, miercuri, de Guvern.
„Avându-se în vedere modificarea perspectivelor economice pentru anul 2010 apărută de la evaluarea programului din luna ianuarie 2010, ținta de deficit ESA95 pentru anul 2010, de 6,4% din PIB, din primul Memorandum suplimentar va fi înlocuită cu o țintă de 7,3% din PIB în termeni ESA95 (6,8% din PIB în termeni de numerar). Pentru menținerea încrederii în cifrele privind deficitul bugetului general consolidat, Guvernul României este gata să supună aceste cifre în permanență unui audit. Progresele în materie de consolidare fiscală vor fi monitorizate în raport cu această nouă țintă“, se arată în documentul citat de Mediafax.
O misiune comună a FMI și a Comisiei Europene s-a aflat în perioada 26 iulie-4 august la București pentru o nouă revizuire a acordului, fiind evaluat modul în care România a îndeplinit criteriile de performanță stabilite pentru finele lunii iunie și discutat noul set de prognoze macroeconomice.
Până în prezent, România a primit tranșe în valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 2,5 miliarde de euro de la Comisie și 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.
Potrivit șefului delegației Executivului UE, Laurent Moulin, a treia tranșă din împrumutul acordat României de către Comisia Europeană, în sumă de 1,2 miliarde de euro, va fi virată în a doua parte a lunii septembrie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane