Home Economic-Financiar Automotorul -Desiro- Siemens va circula si pe caile ferate din Romania

Automotorul -Desiro- Siemens va circula si pe caile ferate din Romania

DISTRIBUIŢI

In cadrul Programului -Cercetat in Romania-, industria romaneasca de constructie a materialului rulant poate fi relansata, prin integrarea fabricarii de automotoare performante in societatile autohtone de profil. Automotoarele vor fi realizate in colaborare cu firma Siemens, numarul total al acestora urmand sa ajunga la 240 pana in 2010, cate sunt cuprinse in contractul-cadru cu firma germana. Pentru inceput, va fi realizat un prim lot de 120 de asemenea automotoare, care vor putea fi vazute si pe caile ferate din Romania, inca de anul viitor.

Caracteristicile tehnice sunt urmatoarele: concept modular -Desiro- Siemens, caroseria din aluminiu si otel, putere instalata de 2 x 275 kW, posibilitati de actionare multiple (Diesel mecanic, Diesel hidraulic, Diesel electric, electric). Varianta contractata este compusa din doua vagoane articulate pe sase osii, in care pot calatori confortabil 123 de calatori, plus bagajele aferente. Este un mijloc de calatorie pentru distante scurte si medii. Practic, se elimina garniturile lungi si greoaie, care veneau din ora in ora, ele fiind inlocuite de aceste autotrenuri, mult mai rapide, si care permit o frecventa mult sporita, incat se poate ajunge la trei-patru plecari/ora. In mod normal, pretul de cumparare a unui asemenea autotren este 3,6 milioane de marci germane. Dar, prin fabricarea subansamblelor in Romania, costul acestuia va fi mult mai redus.

Proiectul respectiv face parte din Programul AMTRANS, cuprins in cadrul Planului National de Cercetare-Dezvoltare, demarat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Primele cinci automotoare vor sosi din Germania cel mai tarziu la inceputul anului viitor. Urmatoarele 10 automotoare vor fi asamblate aici, cu componente germane. Celelalte 115 vor contine subansamble produse in Romania si adaptate infrastructurii autohtone. -Prin acest proiect se ating trei obiective principale, si anume: relansarea industriei de material rulant in Romania, industrie cu traditie si realizari importante. Precizez ca in cei 80 de ani de constructii material rulant, din fabricile romanesti au iesit peste 10.000 de locomotive, dintre care jumatate au fost pentru export. Al doilea obiectiv atins este relansarea transportului feroviar de calatori prin utilizarea unor mijloace de transport economice, confortabile, flexibile, cu mare siguranta in exploatare si cu grad redus de noxe. In final, in Romania se organizeaza pentru prima data un astfel de ?çtraseu integratČ pentru transport de calatori, in care toate serviciile vor fi compatibile cu normele si standardele europene-, a precizat Dan Caraman, director tehnic la institutul independent de proiectari -Integral Proiect- SA, care a castigat licitatia de proiecte organizata de MEC, in data de 3 septembrie a acestui an. Institutul respectiv colaboreaza in aceasta actiune cu Siemens AG, SNTFC -CFR Calatori-, Autoritatea Feroviara Romana – AFER si cu Universitatea Politehnica Bucuresti. Mai mult de 20 de intreprinderi din Romania vor participa la fabricarea subansamblelor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.