Home Economic-Financiar Autoritatea Sanitar-Veterinara a trecut in coordonarea Ministerului Agriculturii

Autoritatea Sanitar-Veterinara a trecut in coordonarea Ministerului Agriculturii

DISTRIBUIŢI

Deputatatii au decis sa propuna plenului Camerei si aprobarea infiintarii in cadrul Autoritatii a doua noi posturi de vicepresedinte. Cei care vor ocupa aceste functii vor avea rang de subsecretar de stat si se vor ocupa de sanatatea alimentara si de departamentul inspectii, actualmente conduse de cate un director general. Autoritatea nu va mai fi coordonata direct de primul-ministru, presedintele institutiei subordonandu-se, ierarhic, ministrului agriculturii.

Nimic din atmosfera de ieri a discutiilor din Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice a Camerei Deputatilor nu ar fi anuntat o dezbatere atat de aprinsa. Prezent in calitate de invitat la aceste discutii, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Razvan Taru, s-a trezit ca o banala discutie pe marginea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 88/2004 pentru modificarea si completarea OUG 42/2004 privind reorganizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor s-a transformat intr-o schimbare de fond a institutiei pe care o conduce.

La unison, deputatii liberali, democrati si umanisti, sustinuti surprinzator si de cei ai PSD care mai ramasesera in sala, au decis sa treaca Autoritatea din subodinea Cancelariei primului-ministru in coordonarea Ministerului Agriculturii.

Deputatul umanist Nicolae Popa a dat tonul acestor discutii, lasand sa se inteleaga ca trecerea ANSVSA in coordonarea Ministerului Agriculturii ar duce la o mai buna chibzuire a banului public, dar si la o implementare mai buna a politicilor din domeniul sanatatii alimentelor.

Doi vicepresedinti cu rang de subsecretar de stat

-Acesta discutie e ceva mai veche. Sunt pentru trecerea Autoritatii sub tutela Ministerului Agriculturii, mai ales ca autonomia institutiei va fi mai mare in acest caz decat in subordinea primului-ministru, alaturi de alte 40 de institutii care nu au nici o legatura intre ele. Discut de ceva timp cu doctorul Mircea Cherchez, consilierul premierului pe probleme veterinare, care imi spune ca nu a reusit sa discute cu primul-ministru mai nimic despre acest domeniu. O supraveghere din partea ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, si un contact direct cu acesta din partea conducerii Autoritatii ar fi mai benefica-, a apreciat si Ladislau Attila Bela Kelemen, presedintele comisiei, de profesie medic veterinar.

Acesta a venit si cu propunerea de a introduce in organigrama institutiei a celor doua posturi de subsecretari de stat, vicepresedinti ai Autoritatii, care vor coordona sectorul de siguranta a alimentelor si cel de inspectii si care vor fi numiti prin decizie a primului-ministru.

Opiniile deputatilor au fost sustinute de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Nicolae Lazin, care a precizat ca nici oficialii de la Bruxelles nu se opun unei asemenea coordonari temporare a institutiei. Ca atare, zarurile fiind aruncate, nici nu s-a mai sinchisit nimeni sa-l asculte pe actualul presedinte al ANSVSA, Razvan Taru, cel mai indreptatit sa exprime o opinie avizata in aceasta chestiune.

Unitatea de implementare a programelor Phare, -desfiintata-

Pe langa aceste modificari importante care vor fi inaintate plenului Camerei Deputatilor, membrii Comisiei pentru agricultura au decis ca singura Unitate de implementare a programelor Phare sa functioneze in cadrul Ministerului Agriculturii, in cadrul Autoritatii urmand sa nu mai existe o unitate similara. Conform OUG 88/2004, proiectele derulate prin Unitatea de implementare a programelor Phare din cadrul ministerului, care au ca beneficiar Autoritatea, urmau sa fie derulate in continuare prin intermediul structurilor specializate si cofinantate din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pana la finalizarea lor. Dupa finalizarea proiectelor din contractarea Phare 2003, noile proiecte urmau sa fie derulate prin Unitatea de implementare a programelor Phare organizata in cadrul Autoritatii.

-E ceva nou pentru mine, toata discutia dumneavoastra de aici. Nu contest explicatiile domnilor deputati si pozitiile lor, dar o asemenea decizie necesita o dezbatere foarte serioasa. Noi, zilnic, dialogam cu Ministerul Agriculturii, iar reprezentantii Bruxellesului nu cred ca vor fi prea incantati de aceste modificari-, a precizat presedintele ANSVSA.

Deputatii au mai decis sa scoata din capitolul -Unitati care functioneaza sub autoritatea ANSVSA- a Societatii Nationale -Institutul Pasteur- SA, lasand acestei institutii o autonomie totala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.