Dupa ani de zile in care institutele de cercetare au fost privatizate numai pentru ca noul patron sa poata vinde nestingherit cladirile si terenurile, obtinand astfel profituri uriase, iata ca autoritatile au elaborat un proiect de act normativ care sa reglementeze transferul de proprietate in acest domeniu de activitate. Initiatorul proiectului, presedintele AVAS, Mircea Ursache, isi propune sa stabileasca criterii draconice pentru potentialii investitori, astfel incat acestia, odata ajunsi patroni, sa mentina si sa dezvolte obiectul de activitate si sa nu recurga la concedierea cercetatorilor. Totusi, sindicatele din domeniu au formulat o serie de observatii la proiectul de hotarare, menite sa inaspreasca si mai tare conditiile puse celor care doresc sa cumpere un institut de cercetare-dezvoltare.
Strategii specifice pentru fiecare unitate
Potrivit reglementarilor legale in vigoare, un institut de cercetare se poate privatiza in acelasi mod ca o fabrica de ciorapi, de exemplu. Chiar in nota de fundamentare a proiectului de hotarare se recunoaste faptul ca -actele normative in vigoare, referitoare la privatizarea societatilor comerciale, nu trateaza diferentiat privatizarea societatilor comerciale cu profil de cercetare-dezvoltare-.
In urma presiunilor repetate exercitate de sindicalisti, conducerea AVAS a fost nevoita sa recunoasca necesitatea unor norme specifice de privatizare in domeniu. -La privatizarea societatilor comerciale cu profil de cercetare-dezvoltare trebuie avute in vedere atat considerentele de ordin strategic, cat si considerentele de oportunitate si atractivitate-, se mai arata in nota de fundamentare. De asemenea, initiatorul are in vedere stabilirea unei strategii specifice de privatizare pentru fiecare institut de cercetare.
Documentatiile de interes national vor fi protejate
In proiect se stipuleaza, in primul rand, faptul ca institutele de cercetare-dezvoltare care-si desfasoara activitatea in domenii de interes national sunt de interes strategic.
Se ia apoi in calcul problema protejarii documentatiilor de interes national, precum si a brevetelor de inventie care se incadreaza in categoria documentatiilor de interes national sau care contin informatii clasificate. Aceste documente se vor depune la institutele nationale de cercetare-dezvoltare, la institutii publice desemnate in acest sens de Ministerul Educatiei si Cercetarii sau la Arhivele Nationale, dupa caz.
Evaluare autorizata, si nu valoare contabila
La stabilirea pretului de oferta nu se va mai tine cont, ca pana acum, de valoarea contabila a institutului respectiv, ci se va intocmi un raport de evaluare de catre un evaluator autorizat, agreat in baza unei preselectii.
In cadrul procesului de evaluare, vor fi luate in considerare mai multe elemente, cum ar fi activele necorporale (brevete, licente, know-how, marci inscrise in bilantul contabil), calitatea si structura personalului de specialitate, activele corporale, documentatia specifica detinuta, precum si rezultatele cercetarii. Metoda utilizata in procesul de privatizare va fi aceea a negocierii cu preselectie, in cadrul careia oferta tehnica va avea o pondere de 50%.
Aici intervine prima observatie formulata de presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare, Radu Minea. Domnia sa considera ca vanzarea actiunilor ar trebui facuta utilizand metoda de negociere cu selectie pe baza de oferte tehnice. Totodata, liderul sindical spune ca oferta tehnica ar trebui sa aiba o pondere mai mare, si anume de 60%. In alta ordine de idei, sindicalistii solicita ca vanzarea actiunilor sa se faca prin negociere cu selectie pe baza de oferte tehnice.
O alta solicitare a federatiei este aceea ca asociatiile de salariati constituite in cadrul institutelor de cercetare sa fie considerate precalificate pentru participarea la negocieri sau licitatii. Aceasta deoarece, sustine presedintele federatiei, asociatiile sunt interesate ca nimeni altcineva de mentinerea si continuarea activitatii de cercetare-dezvoltare-proiectare.
Conditii postprivatizare
Normele care vor fi aprobate o data cu proiectul de hotarare de guvern stabilesc si obligatiile pe care le va avea cumparatorul unui institut de cercetare in perioada postprivatizare.
Astfel, acesta va fi obligat sa pastreze si sa dezvolte obiectul de activitate si sa mentina personalul incadrat pe functii de specialitate pentru o perioada de minimum cinci ani. De asemenea, proprietarul va trebui sa-si asume de la bun inceput obligatia de a realiza investitii care sa asigure viabilizarea institutului. Noul patron va trebui, de asemenea, sa asigure protectia interna si internationala, dupa caz, a marcilor de fabrica, de comert si de servicii, precum si a proprietatii intelectuale.