Home Economic-Financiar Autoritatile sanitar-veterinare au intrat in criza de timp

Autoritatile sanitar-veterinare au intrat in criza de timp

DISTRIBUIŢI

Rezultatele primului semestru inregistrate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) s-au dovedit a fi o lunga insiruire de sperante si strategii realizate -la botu* calului-, menite a salva cat de cat acest sector. Presedintele Autoritatii, Razvan Taru, a recunoscut ca situatia e aproape -albastra- si ca, la aceasta data, doar 32% din animalele de pe teritoriul Romaniei sunt identificate. Nici in ceea ce priveste armonizarea legislativa Autoritatea nu poate spune ca si-a terminat treaba. In aceste conditii, raman doar sperantele ca autoritatile de la Bucuresti vor reusi intr-un an si jumatate sa recupereze ce nu au facut in alti patru.


Din totalul actelor normative cuprinse in acquis-ul comunitar in domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, in numar de 209, ANSVSA a emis 141 de ordine, ramanand de transpus un numar de 68 de acte comunitare. La acestea se adauga alte 20 de acte comunitare care pot fi aplicabile Romaniei si care vor trebui transpuse la randul lor.

Medicii veterinari au fost -conditionati- sa semneze contractele cu IQM

-O data cu venirea mea in Autoritate, in ianuarie 2005, a debutat si cercetarea acestui caz rezultat din licitatia organizata pentru identificarea animalelor mici. La aceasta data, contractul cu IQM este suspendat si sper sa se deblocheze situatia pentru a indeplini cerintele DE la momentul integrarii-, a declarat presedintele ANSVSA, doctorul Razvan Taru.

Acesta sustine ca cinci persoane, printre care fostul presedinte al Autoritatii Liviu Harbuz si fostul director general Sorin Mitrea, sunt cercetate in acest moment de Parchetul National Anticoruptie, alte 17 persoane din cadrul institutiei fiind chemate la audieri.

-Avem probleme si cu receptia animalelor identificate. Din cauza actelor aditionale care au fost semnate si pentru identificarea bovinelor mici, nici aceasta operatiune nu se poate derula asa cum trebuie. Consecintele pot fi destul de grave, mai ales in ceea ce priveste trasabilitatea-, a recunoscut Taru. Acesta a precizat ca, pana la aceasta data, au fost identificate si inregistrate 32% din animalele de pe teritoriul Romaniei. Razvan Taru a mai mentionat ca plata medicilor veterinari pentru identificarea bovinelor va demara dupa 15 iulie.

Presedintele ANSVSA a mai declarat ca situatia identificarii cabalinelor va fi deblocata in urma aprobarii Legii calului, aflata acum in parlament.

164 abatoare de bovine au fost inchise

In urma actiunilor de reevaluare a abatoarelor de bovine, din cele 252 de unitati, doar 88 indeplinesc criteriile de avizare prevazute in actele normative referitoare la combaterea encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST) – -boala vacii nebune-.

Restul unitatilor care abatorizeaza bovine – 164 la numar – au fost inchise, dupa cum declara directorul general Gabriel Predoi.

La 31 mai 2005, doar 14 unitati de abatorizare si procesare a carnii rosii, 15 pentru carne de pasare, 33 pentru procesarea laptelui si 8 pentru peste indeplineau cerintele Uniunii Europene.

In acelasi timp, 549 de unitati pentru procesarea si abatorizarea carnii rosii, 26 pentru carnea de pasare, 397 pentru procesarea laptelui si 31 pentru peste intra in categoria unitatilor care nu se asteapta sa corespunda cerintelor comunitare.

Punctele de inspectie la frontiera trebuie sa fie gata pana la jumatatea lui 2006

Cele opt puncte de inspectie la frontiera (PIF-uri) care vor fi agreate de UE trebuie sa fie finalizate pana la 1 iulie 2006.

-Pana acum s-au obtinut, prin hotarari de guvern, terenurile necesare ridicarii punctelor. Pana pe 11 iulie vor fi gata studiile de fezabilitate, proiectarea se va finaliza in septembrie 2005. La 30 iunie 2006, punctele trebuie sa fie in faza de acreditare-, a precizat Narcisa Georgescu, director general al Directiei Generale de Inspectie si Control.

Aproximativ 4,1 milioane de dolari vor fi asigurati din fondurile Bancii Mondiale, de la bugetul de stat fiind necesare alte 14 milioane de euro pentru finalizarea acestor investitii.

Acreditarea punctelor va fi efectuata in doua luni, aceasta etapa fiind urmata de alte doua luni de training si instruire.

Autoritatile romane vor fi obligate sa faca investitii consistente si in achizitionarea aparatelor necesare analizei reziduurilor din produsele si subprodusele animale. Efortul financiar este usor de intuit daca un singur asemenea aparat costa aproximativ 750.000 de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.