O noua misiva cu autori necunoscuti, sosita la aproape toate redactiile pe cale electronica, contine informatii (greu, dar nu imposibil de verificat) ce conduc la concluzia ca societatii ASTRA ar trebui sa nu i se mai acorde autorizatia de a practica asigurari de raspundere civila auto (RCA).
-Ne intrebam cum va proceda anul acesta CSA (n.r. – Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) si daca nu s-ar impune un control imediat la ASTRA, din care ar rezulta ca nu i se poate acorda autorizatia de practicare RCA 2005, pentru ca (societatea) este sub marja de lichiditate minima ceruta de lege-, afirma autorii mesajului. Ei mai precizeaza ca daca ASTRA ar primi totusi autorizatia de tip RCA, -am fost informati ca urmeaza sa fie sesizate organismele special abilitate-. Reamintim ca astazi, 20 decembrie, CSA se intruneste intr-o sedinta speciala pentru a definitiva lista cu companiile de asigurari ce vor fi autorizate sa practice RCA in 2005.
Autorii -Armageddon–ului argumenteaza starea precara a companiei ASTRA prin faptul ca la 15 decembrie sosise scadenta unui imprumut de 50 miliarde lei pentru 76 de zile (?!), contractat de la Libra Bank in data de 30 septembrie 2004. -Spre ghinionul ASTRA SA, normele Comisiei si implicit autorizarea firmelor pentru practicarea RCA au intarziat anul acesta, astfel incat ASTRA nu a putut restitui creditul pe data de 15 decembrie, caci practic nu mai are nici un fel de bani in conturi si amana la plata pe toti asiguratii care solicita despagubiri-…
Pe de alta parte, in mesajul citat se reaminteste faptul ca nici anul trecut ASTRA nu avea coeficientul de lichiditate care sa-i permita sa primeasca autorizatia RCA, pe care, de altfel, intr-o prima faza nici nu a primit-o. -Intr-un mod total ciudat, pana la urma, CSA a acordat societatii ASTRA autorizatia RCA pentru 2004, dupa ce s-a facut <dovada> ca doua persoane particulare (Dan Grigore Adamescu si Carmen Palade) ar fi pus, pentru un termen foarte scurt de timp, cu titlu de imprumut, niste bani la dispozitia ASTRA, in anumite conturi din strainatate, pe care de altfel ASTRA nu putea sa le detina fara o aprobare prealabila expresa a BNR-, noteaza autorii. In continuare, ei afirma ca -in 2004, situatia acestei societati a devenit tot mai instabila, numarul salariatilor care au fost dati afara fiind de peste 35%, compania nemaiavand nici pana in clipa de fata o conducere. In clipa de fata, dl Dan Grigore Adamescu se intituleaza presedinte si director general, functii care pot fi ocupate numai cu aprobarea prealabila a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor-. Insa Adamescu -nu indeplineste conditiile legale, si de aceea probabil nici nu s-a obosit sa solicite aprobarea CSA, care i-ar fi fost imposibil de obtinut-, se mai arata in mesajul citat. Autorii acestuia reamintesc si situatia creata in 2003, cand actionarul majoritar de la ASTRA a incercat sa majoreze in mod dubios capitalul social al firmei cu suma de 36 milioane USD, reprezentata de un bloc cu o suprafata totala de 10.000 mp- (n.r. – este vorba despre cladirea din imaginea alaturata).