Constructorul a inceput deja sa se mobilizeze, iar lucrarile la autostrada Transilvania pe tronsonul Suplacu de Barcau – Bors ar putea incepe chiar saptamana viitoare, dupa ce, pe 6 iulie 2016, proiectul de executie va fi analizat in comisia tehno-economica a CNADNR, declara Directorul Companiei. Proiectarea pe acest tronson, de care s-a ocupat compania Via Design, a trebuit sa fie revizuit datorita faptului ca nu corespunde normelor de proiectare actuale, lucrarile abandonate de fostul Constructor s-au deteriorat, iar normele de proiectare, cu introducerea eurocodurilor, s-au modificat.
Autostrada Brasov-Cluj-Borş face parte din programul guvernamental de dezvoltare a Programului National de Autostrăzi si, corelata cu autostrada Bucuresti-Brasov, asigura o legătură directa intre Romania si centrul si vestul Europei. Autostrada este divizata în trei tronsoane:
Tronson 1: Braşov – Tg.Mureş
Tronson 2: Tg.Mures – Cluj
Tronson 3: Cluj – Borş
Tronsonul 3, Cluj – Bors al autostrazii Brasov – Cluj – Bors a fost la randul sau divizat în alte trei sectiuni dintre care si sectiunea 3C cu o lungime lungime de cca. 60 km.
Sectiunea 3C de autostrada se desfăşoară pe teritoriul judeţului Sălaj şi Bihor, în apropierea localitatilor Ip, Marca, Suplacu de Barcau, Balc, Abram, Tauteu, Chislaz, Spinus, Sirbi, Ciuhoiu, Salard, Biharia şi Tamaseu. Constructia acestei autostrazi va genera dezvoltarea zonei pe care se desfasoara traseul, va crea noi locuri de munca si, datorita directionarii traficului de tranzit dinspre zonele locale locuite catre autostrada, va avea un impact pozitiv din punct de vedere al poluării. In acelasi timp, constructia autostrazii va conduce la dezvoltarea industriei furnizoare de materii prime necesare pentru realizarea diferitelor elemente ale autostrăzii.
Avand in vedere ca parti ale Lucrarii au fost deja executate de catre fostul Antreprenor, iar acestea se afla in diverse stadii de executie, inclusiv lucrari semnificative la viaducte, poduri si podete, noul proiect intocmit de Via Design include si lucrari hidrotehnice si de consolidare. Cu 2 noduri rutiere, 14 pasaje, 4 viaducte, 11 poduri, bretele de acces, constructia autostrazii are in vedere urmatoarele obiective pentru participantii la trafic: economie de timp – prin cresterea vitezei de circulatie, reducerea distantelor de parcurs, reducerea numarului si gravitatii accidentelor de circulatie (implicit a daunelor produse), reducerea congestionarii circulatiei pe reteaua de drumuri existente. Nu in ultimul rand, autostrada va contribui la dezvoltarea economica a zonei si modernizarea localitatilor adiacente.
Se preconizeaza finalizarea lucrarilor de constructie in cursul anul 2018.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane