-Laboratoarele- Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a mai dat o lovitura. Oamenii ministrului Ionel Blanculescu au reusit sa preia, in contul creantelor, patrimoniul World Trade Center (WTC). Astfel, in managementul AVAB au intrat obiective precum Hotelul Sofitel, Satul de Vacanta Francez (din Baneasa) etc., bunuri aflate in patrimoniul WTC.
Socotit primul montaj financiar romanesc cu mediu financiar-bancar strain, a ajuns la un pas de a fi trecut prin sita metodelor de valorificare ale Autoritatii. -Prin OUG nr. 29/ 2002, AVAB a preluat de la Ministerul Finantelor Publice creantele rezultate din garantiile statului la creditele externe obtinute de agentii economici de stat si privati. In sinteza, pe cazul WTC situatia creditelor externe se prezinta astfel: 154,3 milioane de euro, total credite plus dobanzi de achitat, din care s-au platit pana in prezent 141,1 milioane de euro (91,5%) ramanand un rest de plata pana in aprilie 2004 de 13,1 milioane de euro (8,5%)-, sustine Mircea Ursache, vicepresedintele AVAB. Din suma achitata pana in prezent la extern, WTC a platit 84,5 milioane de dolari (57,2%), restul de 56,6 milioane de dolari fiind achitat in calitate de garant de Ministerul Finantelor Publice, aceasta creanta fiind preluata de AVAB in baza OUG. nr. 29/ 2002, aprobata prin Legea nr. 324 / 2002.
In vederea recuperarii sumelor achitate de statul roman in calitatea de garant prin Ministerul Finantelor Publice, AVAB este indreptatita sa apeleze la mai multe metode prevazute de legea de functionare a Autoritatii (Legea nr. 409 / 2001).
Astfel, creanta poate fi convertita in actiuni, statul roman devenind actionar majoritar si urmand a-si valorifica actiunile impreuna cu pachetul de 20% din capitalul social pe care in prezent il detine APAPS la aceasta societate. In aceasta varianta, actionarii actuali (Bouygues Franta, ACCOR Franta si De Barth) ar avea drept de preemtiune la cumpararea actiunilor. -In afara de aceasta metoda, mai exista trei. In primul rand, creanta poate fi esalonata pe un numar de ani (aproximativ 10 ani), structura actionariatului ramanand aceeasi. O rambursare de circa sase milioane de euro pe an este posibila avand in vedere rata profitului la WTC Bucuresti, care, in ultimii ani, a variat intre 30 – 36%. In al doilea rand, poate fi declansata executarea silita si organizarea de licitatii pentru vanzarea in bloc sau pe active a WTC Bucuresti, valorificarea facandu-se la un pret de piata evaluat de o societate de evaluare agreata de AVAB. Tinand cont de diversitatea si amplasamentul activelor societatii, se poate apela la o metoda combinata: vanzarea la licitatie a ansamblului de vile si apartamente din Satul Francez, precum si a Clubului Francez, iar diferenta de creanta ramasa sa se esaloneze la plata, astfel incat nucleul central format din hotelul Sofitel, sali de conferinte, spatii de birouri, restaurante si galeria Comercial sa functioneze in continuare, pastrand marca WTC si apartenenta la asociatia WTCA-, a adaugat vicepresedintele Ursache.
Ultima varianta ar consta in plata cu anticipatie a sumei ramase de achitat la extern (cu costuri suplimentare) sau trecerea in aceasta etapa la executarea silita de catre AVAB, ceea ce ar determina declararea de catre bancile franceze a exigibilitatii anticipate a soldului ramas. Ambele presupun insa ca suma de 13,1 milioane de euro sa fie suportata de Ministerul Finantelor in calitate de garant.