Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) pregateste -o surpriza- pentru o serie de societati comerciale debitoare supuse procedurii de executare silita: administrarea speciala. -Aceasta metoda va fi aplicata la acele societati despre care detinem informatii ca ar avea o activitate ce se incadreaza in parametri financiari destul de atractivi, dar de la care AVAB nu inregistreaza incasari in contul datoriei acestora. Altfel spus, banii sunt folositi in cu totul alte scopuri decat plata datoriei catre noi-, ne-a declarat presedinte AVAB, dl Ionel Blanculescu.
Acesta a subliniat uriasa raspundere pe care o vor avea administratorii speciali, ce vor fi desemnati de catre instanta (la solicitarea AVAB), afirmand ca este convins ca aceasta metoda va creste probabilitatea ca incasarile societatilor comerciale debitoare sa fie indreptate spre datoria publica si nu spre -masini, vile si case de vacanta-. Ionel Blanculescu a refuzat sa spuna numarul societatilor vizate pentru instituirea administrarii speciale, precizand doar ca a analizat atent portofoliul acestora.
-Din punct de vedere moral, avem un fundament solid pentru astfel de operatiuni, motiv pentru care am decis sa selectam un numar de administratori speciali care, la solicitarea instantei, sa fie numiti la conducerea acelor societati-, a mai spus presedintele AVAB.
In urma cu doua zile s-a incheiat termenul de depunere a dosarelor persoanelor interesate sa devina administratori speciali. Conform legii, la selectie au putut participa numai persoane fizice (contabili autorizati, experti contabili, licentiati in studii economice sau in drept si ingineri), cu minimum cinci ani de practica economica sau juridica. Potrivit dlui Blanculescu, pana la expirarea termenului de inscriere au fost depuse 115 dosare, care au fost analizate de o comisie specializata timp de doua zile. In cursul saptamanii, candidatii au fost intervievati individual de experti din cadrul AVAB.
Conform legii, administratorii speciali numiti de instanta vor primi o indemnizatie bruta lunara, suportata de societatea comerciala. La data numirii acestora, mandatul de drept al administratorilor in exercitiu se suspenda.
Unitatea economica supusa administrarii speciale nu poate repartiza din profitul obtinut sume pentru dezvoltare, iar dividendele cuvenite actionarilor sau asociatilor, care sunt debitori ai creantelor bancare neperformante cesionate AVAB, se varsa in contul datoriei debitorului cedat. Totodata, asumarea de catre societatea comerciala supusa administrarii speciale de noi obligatii care ar influenta negativ veniturile acesteia se poate face numai cu aprobarea prealabila a AVAB. Actul incheiat cu incalcarea acestei obligatii este nul de drept.
Raspunderea administratorului desemnat, atat fata de actionari sau asociati – dupa caz -, cat si fata de AVAB, se stabileste potrivit regulilor mandatului comercial.
Seful AVAB considera ca metoda administrarii speciale poate avea rezultate pozitive mai mult decat executarea silita propriu-zisa, care nu s-a dovedit o metoda reusita de recuperare a creantelor. -Executarea silita este o metoda foarte buna din punct de vedere emotional, dar nu si din punct de vedere al rezultatelor-, crede presedintele AVAB. El si-a exprimat convingerea ca si celelalte metode de recuperare a creantelor bancare, precum conversia virtuala a creantelor in actiuni si vanzarea unor active preluate in contul datoriilor unor societati, vor creste nivelul incasarilor AVAB in perioada urmatoare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane