Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), dl Ionel Blanculescu, a pledat calduros ieri, intr-o conferinta de presa, pentru transformarea FNI in fond inchis de investitii, aratand ca aceasta masura este singura viabila pentru cresterea valorii celor 79,1 milioane de unitatii de fond. In opinia sa, aceasta solutie poate da sperante celor 318.512 de investitori in recuperarea, pe viitor, a unei parti considerabile din sumele investite, lucru improbabil in cazul in care se va opta pentru pastrarea FNI in actuala forma de organizare sau pentru lichidarea acestuia. -Personal, nu sunt adeptul lichidarii, ci al rentabilizarii si reconstructiei. De asemenea, din discutiile pe care le-am avut cu investitorii de la FNI, am vazut ca acestia sunt foarte interesati de varianta transformarii FNI in fond inchis. Lichidarea presupune, pe langa un comision de circa 10% platit lichidatorului, multe alte cheltuieli aferente acestei operatiuni. In plus, s-ar proceda la o lichidizare fortata a actiunilor cotate si necotate ale FNI, ceea ce ar duce, automat, la obtinerea unei valori mult mai mici a acestora-, a explicat dl Blanculescu.
Fondurile inchise de investitii sunt organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, constituite prin plasament privat, care nu fac rascumpararea titlurilor de participare. Titlurile sunt nominative si transmisibile, inclusiv pe piata extrabursiera. Fondurile inchise efectueaza plasamentul resurselor financiare in mod direct, participand la constituirea de societati private sau prin majorarea capitalului social al unor intreprinderi, ori prin dobandire de actiuni sau obligatiuni convertibile in actiuni. Aceste organisme au obligatia diversificarii prudente a portofoliului si nu pot investi mai mult de 20% din active intr-o societate sau un grup de societati controlate de aceeasi persoana. -Daca investitorii vor opta pentru transformarea FNI in fond inchis, se va constitui o baza financiara din activul net corectat al fondului (rezultat in urma auditului), la care se va adauga contributia autoritatilor si a companiilor de consultanta financiara. Totodata, speram sa atragem investitori (persoane fizice si juridice) de pe piata interna si externa de capital. Cunosc deja un fond de investitii gata sa investeasca, pe aceasta structura a FNI, 10 miliarde de lei, ceea ce demonstreaza ca solutia este viabila-, a spus dl Blanculescu.
Presedintele AVAB a anuntat ca, incepand cu data de 4 martie a.c., va incepe consultarea investitorilor pe tema viitorului FNI, in conformitate cu metodologia CNVM, prin publicarea de buletine de vot in trei cotidiane nationale. Pe 15 martie a.c., se vor publica rezultatele consultarii, aceasta fiind declarata valida in cazul in vor participa la vot jumatate plus unu din investitori. In caz contrar, consultarea se va repeta, in baza unor noi date ce vor fi publicate in presa, fara a mai fi necesar votul majoritatii investitorilor. -Optiunile exprimate pe buletinele de vot vor fi contabilizate si va fi aleasa optiunea majoritara, care va deveni obligatorie pentru toti investitorii FNI, inclusiv pentru cei care s-au abtinut de la vot sau au votat impotriva-, a precizat seful AVAB.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane