Medical Industries, singura fabrica de dializoare din Europa Centrala si de Est, a fost scoasa din procedura de faliment, conform hotararii judecatorului sindic din data de 1 august, informeaza un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care a facut demersurile necesare.
Medical Industries produce materiale consumabile pentru hemodializa – dializoare capilare si seturi arterio-venoase. Fabrici similare exista numai in Germania, Spania, Franta, Italia si Suedia.
Fabrica si-ar putea relua activitatea in cursul lunii septembrie, dupa ce Adunarea Generala a Actionarilor Medical Industries va aproba conversia datoriilor in actiuni, astfel ca AVAB sa devina actionar majoritar al societatii. In urma acestei actiuni, compania va fi detinuta de AVAB, care va avea in proprietate echipamentele, precum si de Autoritatea pentru Privatizare, care detine terenul si cladirile.
Ministerul Sanatatii va administra societatea. Prin repunerea in functiune a fabricii se realizeaza o economie substantiala, pretul unui dializor produs de Medical Industries fiind de 30 de dolari, fata de 60 de dolari pentru acelasi produs din import, se mai arata in comunicat.
-Spre sfarsitul anului vom intra in productia de serie, iar valoarea fabricii va creste substantial. Vom organiza o licitatie publica prin care vom obtine un pret care sa acopere atat creanta catre AVAB, cat si sumele datorate celorlalti creditori bugetari. S-au aratat interesate de aceasta fabrica firme internatioanle foarte mari, specializate in acest sens. Daca nu obtinem pretul pe care il dorim, societatea ar putea ramane in proprietatea statului, pentru ca este o afacere foarte profitabila-, a declarat pentru Mediafax, Ionel Blanculescu, presedintele AVAB.
Pentru pornirea fabricii vor fi reangajati cei 120 de salariati, dintre care multi au efectuat, in 1998, stagii de specializare in Germania.
Societatea are datorii de peste 12 milioane de dolari, preluate de AVAB de la Bancorex, si se afla in procedura de faliment inca din 1998, inainte de infiintarea agentiei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane