AVAB a preluat de la Bancorex creantele fata de 51 de societati cu profil maritim, printre care si cele doua Companii Maritime Nationale (CNM Romline SA si CNM Navrom SA). Dintre aceste societati, numai 12 aveau in proprietate nave comerciale, restul desfasurand activitati de operare (cu nave inchiriate de la cele doua companii nationale) sau alte activitati de profil. -Cea mai mare parte a companiilor de shipping se gaseau la data preluarii, in 1999, de catre AVAB intr-o situatie financiara extrem de dificila ca rezultat al fluctuatiilor inregistrate pe piata internationala de shipping in anii trecuti, al scaderii pietei navlurilor, dar, mai ales, al unui management defectuos si a unei politici guvernamentale paguboase. Efectul combinat al acestor factori a condus la imposibilitatea rambursarii creditelor primite. In plus, nivelul inalt al datoriilor care grevau navele a determinat, in mod inevitabil, arestarea acestora in porturi straine de catre creditori externi-, sustine ministrul Ionel Blanculescu, presedintele Autoritatii.
Pana in prezent, AVAB a recuperat de la companiile de transport naval 18,27 milioane de dolari, dintr-un total al datoriilor acestor societati de 117,6 milioane de dolari. Cele mai mari datorii le au societatile CNM Navrom, cu 27,6 milioane de dolari, CNM Romline, pentru care creanta AVAB se ridica la 15,25 milioane de dolari, si Delta Shipping, care trebuie sa ramburseze peste 13 milioane de dolari.
Cele doua companii cu capital de stat, Navrom si Romline, sunt codebitori pentru un numar mare de societati maritime private. Astfel, Navrom a garantat cu nave proprii creditele obtinute de 27 de societati private, iar pentru 11 companii private a preluat integral datoriile rezultate din creditele acordate de Bancorex. De asemenea, Romline a garantat cu nave proprii credite obtinute de sase companii private de shipping, pentru trei dintre acestea preluand integral datoriile. Dintre toate companiile de transporturi maritime, numai 12 aveau in proprietate nave comerciale, restul desfasurand activitati de operare (cu nave inchiriate de la cele doua companii nationale) sau alte activitati de profil.