Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va utiliza toate caile legale de atac impotriva hotararii actionarilor RAFO Onesti, care au aprobat, saptamana trecuta, conversia in actiuni a creantelor bugetare si garantate ale societatii – precizeaza un comunicat al institutiei. Mai mult, AVAS precizeaza ca, in calitate de creditor al RAFO, anterior sedintei AGA, a formulat recurs impotriva deciziei judecatorului sindic, rafinaria din Onesti aflandu-se sub incidenta Legii 64/1995 privind reorganizarea judiciara si falimentul. Autoritatea arata, de asemenea, ca instanta nu s-a pronuntat irevocabil asupra valorii creantelor contestate, inclusiv asupra creantei AVAS. -Pe rolul instantelor judecatoresti exista litigii in legatura cu admiterea planului de reorganizare, iar adoptarea acestei masuri, anterior pronuntarii justitiei asupra legalitatii propunerii planului de reorganizare privind conversia creantelor in actiuni, incalca, practic, efectele autoritatii judecatoresti-, se mentioneaza in comunicatul AVAS.
Potrivit directorului general al rafinariei onestene, Paul Ivascu, hotararile actionarilor au fost luate in conformitate cu planul de reorganizare a societatii, aprobat la sfarsitul anului trecut de judecatorul sindic.
In calitate de creditor al RAFO Onesti, AVAS a fost notificata cu privire la Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor debitoarei din 30 martie, avand inscrisa pe ordinea de zi aprobarea conversiei creantelor bugetare si garantate in actiuni ale societatii si majorarea capitalului social. -AVAS si-a exprimat opozitia cu privire la intentia actionarilor de aprobare a conversiei datoriilor in actiuni, motivat de faptul ca aceasta conversie prejudiciaza grav drepturile si interesele legitime ale institutiei noastre si, mai mult decat atat, instanta nu s-a pronuntat irevocabil asupra valorii creantelor contestate, inclusiv asupra creantei AVAS-, se arata in comunicatul institutiei.
La jumatatea lunii noiembrie 2004, fostul guvern a aprobat o ordonanta de urgenta ce prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la RAFO si CAROM. Valoarea totala a creantelor este de aproape 16.000 miliarde de lei, din care aproximativ 8.000 miliarde de lei reprezinta datoriile CAROM. In luna decembrie, noul Cabinet a suspendat, pentru o perioada de 90 de zile, actul normativ mentionat, pentru a reevalua impactul masurilor cuprinse si pentru a clarifica litigiile juridice rezultate.
Ca urmare a conversiei creantelor in actiuni, dintre creditorii bugetari, Ministerul Finantelor ar urma sa primeasca peste 323 milioane de actiuni, Directia Regionala Vamala Iasi, AVAS si primariile din Onesti, Fratesti si Brasov urmand sa primeasca alte pachete de actiuni. Dupa aceasta conversie ar urma ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor cu 35,4%. Per total, pachetul controlat de stat s-ar ridica la 40,45%.
Ministerul Finantelor a adoptat aceeasi pozitie ca si AVAS fata de hotararile luate de AGA de la RAFO, surse din cadrul ministerului precizand ca aceste decizii sunt ilegale.