Home Economic-Financiar AVAS nu poate interveni la ARO Campulung pana la 1 ianuarie 2005

AVAS nu poate interveni la ARO Campulung pana la 1 ianuarie 2005

DISTRIBUIŢI

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu poate interveni in acest moment la ARO Campulung, ne-a declarat, ieri, presedintele acestei institutii, Mircea Ursache. – La fiecare neindeplinire a obligatiilor ce-i revin, eu notific actionarul. Dar, potrivit contractului de vanzare-cumparare, semnat anul trecut, eu nu pot interveni decat dupa 1 ianuarie 2005, cand expira termenul de indeplinire a obligatiilor investitionale, ce se ridica la 3,6 milioane de dolari-, a subliniat Ursache.

Perez promite ca va face in cateva luni ce n-a facut intr-un an

Situatia de Aro din Campulung este cu atat mai grava, cu cat sunt implicati 1.100 de salariati. Desi acestia trebuia sa inceapa lucrul pe 2 august a.c., ei stau inca -pe bara-. Fabrica s-a aflat timp de 30 de zile, pana la data amintita mai sus, in remont (n.r. – revizia anuala), dar nici dupa aceasta data ea nu a fost repornita. Motivul invocat de cumparator, respectiv de reprezentantul Cross Lander, John Perez, este acela ca nu poate reporni activitatea in fabrica din cauza unor utilaje blocate in vama. Cu acestea ar trebui repornit fluxul tehnologic, in schimb nu exista banii necesari pentru ca utilajele cu pricina sa plece din vama spre fabrica de la Campulung. In urma intalnirii de la inceputul acestei saptamani dintre reprezentantul Cross Lander si presedintele AVAS, Mircea Ursache, Perez a promis insa ca activitatea in cadrul societatii ARO va fi reluata in cel mai scurt timp, iar angajamentele investitionale asumate prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni vor fi realizate pana la termenul scadent, adica ianuarie 2005. Pana la implinirea unui an de la transferul dreptului de proprietate, respectiv inceputul anului viitor, Cross Lander trebuie sa investeasca la ARO 3,6 milioane de dolari, trei milioane reprezentand investitii tehnologice, iar restul de mediu.

Intalnirile cu potentialii investitori, amanate

Tot in cadrul intalnirii de la inceputul acestei saptamani s-a convenit, de asemenea, ca problemele rezultate din ofertele altor investitori cu privire la SC Aro SA, inclusiv cele ale SMD Automotive Group Ltd, nu vor mai face obiectul nici unei discutii din partea AVAS, atata timp cat contractul cu americanii de la Cross Lander este in vigoare. -Pana la acea data, adica 1 ianuarie 2005, nu ma voi mai intalni cu alti potentiali investitori la Aro-, ne-a declarat, ieri, presedintele AVAS, Mircea Ursache.

AVAS sustine Cross Lander doar daca aceasta isi respecta angajamentele

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, prin presedintele Mircea Ursache, comunica in mod oficial dealerilor Cross Lander, precum si partenerilor economici si bancari ai acesteia ca AVAS sustine, aceasta companie, sub conditia indeplinirii totale si la timp a investitiilor asumate prin contractul de privatizare. -In masura in care partenerii Cross Lander sunt interesati de pozitia oficiala a AVAS, cu privire la activitatea SC Aro SA si a relatiei acesteia cu firma Cross Lander, sunt rugati sa se adreseze direct institutiei. -Nu avem nici o parghie de atac-, ne-a precizat presedintele Ursache, raspunzandu-ne la intrebarea daca exista in acest moment motive de reziliere a contractului de vanzare-cumparare.

Sindicalistii ameninta ca vor iesi in strada

Nemultumiti ca stau de mai bine de doua luni degeaba, salariatii ameninta ca vor iesi in strada. Ei se tem de un eventual faliment, in care ar putea fi bagata societatea, in conditiile in care judecatorul sindic nu va mai avea ce sa mai vanda pentru a acoperi datoriile. Salariatii, reprezentati de sindicalisti, reclama, totodata, faptul ca din uzina se vand, frecvent, utilaje, multe dintre acestea luand, adeseori, drumul fierului vechi. Recent, chiar presedintele AVAS a reclamat vanzarea fabricii de matrite a societatii ARO de catre actualul proprietar, vanzare ce contravine unei clauze din contractul semnat anul trecut cu statul roman. Fabrica de matrite contribuia la realizarea productiei ARO si a fost inclusa pe lista celor 15 active cu interdictie de vanzare, potrivit unei clauze a contractului de privatizare incheiat cu firma americana Cross Lander. Aceasta a externalizat, recent, o serie de active ale producatorului auto, printre acestea numarandu-se si fabrica in cauza. Ca urmare, AVAS a notificat firma americana si a solicitat despagubiri cu o valoare egala cu cea a vanzarii sectiei. -Clauza privind interdictia instrainarii activelor este, pana in acest moment, singura incalcata de Cross Lander-, a spus la acea vreme (n.r. – cu o luna in urma) Ursache. La randul sau, AVAS nu a respectat una dintre obligatiile asumate prin contractul de privatizare, incheiat in septembrie 2003. Clauza se refera la intocmirea ordinelor comune privind scutirea la plata a penalitatilor si dobanzilor la obligatiile bugetare ale ARO, in termen de 30 de zile. Presedintele AVAS pune insa neindeplinirea acestei prevederi din contractul de privatizare pe seama faptului ca aceasta operatiune de intocmire a ordinelor este anevoioasa si greoaie, AVAS fiind nevoita sa incheie, in cele mai multe cazuri, acte aditionale prin care termenul este prelungit. Cross Lander a preluat, in septembrie 2003, pachetul de 68,7% detinut de stat la Aro Campulung si s-a angajat sa achite 15,8 milioane de dolari pentru actiuni si pentru investitii, valoare la care se adauga alte 11,4 milioane de dolari, in contul datoriilor si creditelor comerciale ale societatii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.