Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a pus la punct, de curand, cateva modificari aduse Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 1945-1989. In principal, propunerile AVAS constau in acordarea de masuri reparatorii, exclusiv, in titluri de valoare nominala, folosite in procesul de privatizare. Prin aceste modificari, autoritatea urmareste diminuarea efectelor in ceea ce priveste blocarea procesului de privatizare prin intermediul instantelor judecatoresti, in cazul societatilor comerciale, si scaderea interesului potentialilor investitori de a participa la privatizarea societatilor la care exista revendicari. De asemenea, se mai are in vedere si imposibilitatea satisfacerii revendicarilor referitoare la actiuni si titluri de valori la societatile comerciale din portofoliul AVAS, precum si diminuarea drastica a sumelor ce se fac venit la bugetul de stat, rezultate fie din incasarea dividendelor, fie din vanzarea acestor actiuni. AVAS va avea, in perioada urmatoare, intalniri cu reprezentantii pietei de capital cu scopul de a vedea daca aceste titluri de valoare se pot tranzactiona la bursa.
Beneficiarii umfla pretul imobilelor
Pana la data de 15 martie 2004 au fost inregistrate 5.916 notificari, in care se solicita restituirea in natura sau masuri reparatorii pentru imobilelele nationalizate. Majoritatea celor care au solicitat astfel de despagubiri au dorit, fie restituirea in natura, fie despagubiri banesti pentru imobile ce se regasesc in patrimoniul unei societati comerciale privatizate. In aceste cazuri, AVAS a constatat ca de foarte multe ori imobilele in cauza au parte de o supraevaluare din partea beneficiarilor de masuri reparatorii, ceea ce se transpune intr-o diferenta majora intre sumele incasate de stat in urma vanzarii pachetului de actiuni la societatea respectiva si sumele solicitate. In sprijinul acestei afirmatii, autoritatea prezinta cazul societatii Simpas SA Alexandria, valoarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni fiind de 12 miliarde de lei, iar valoarea totala a estimarilor efectuate de petenti cu privire la imobilele revendicate detinute de acesta societate se ridica la aproape 1.000 miliarde de lei. In acest sens, AVAS considera ca sunt necesare evaluari autorizate care insa presupun cheltuieli suplimentare si care, implicit, duc la o intarziere a procesului de privatizare a respectivelor societati.
Evaluarile sunt de 10 ori mai mari decat capitalul AVAS
Unul dintre articolele legii stipuleaza ca persoanele care aveau calitatea de asociat al societatilor nationalizate au dreptul la masuri reparatorii constand in actiuni acordate cu precadere la societatea comerciala care a preluat patrimoniul companiei nationalizate sau cu prioritate la o alta societate comerciala tranzactionata pe piata de capital. Problemele apar insa in determinarea evolutiei societatii comerciale nationalizate si societatea care i-a preluat patrimoniul, daca se ia in considerare ca multe dintre bunurile mobile si imobile care au facut parte din patrimoniul acestora au intrat in cel al altor societati, care intre timp si-au schimbat denumirea, s-au divizat, au fuzionat sau au fost lichidate. Pe de alta parte, din totalul celor 5.916 notificari inregistrate pana in luna martie a acestui an, aproape o treime contin evaluari estimative, care se ridica la 180.000 miliarde de lei. Daca s-ar dispune acordarea acestor masuri reparatorii, prin echivalent contand in titluri de valoare nominala, acestea ar depasi cu mult capitalul social administrat de APAPS, care, in acest moment, se ridica la valoarea de 18.500 miliarde de lei. Propunerea AVAS, in aceste cazuri, este ca masurile reparatorii sa poata avea si forma de titluri de valoare nominala, folosite exclusiv in procesul de privatizare.
Primarii acorda despagubiri intr-o veselie!
Pe langa AVAS, legea permite si societatilor comerciale, primariilor, prefecturilor si altor institutii publice ale statului sa emita decizii sau dispozitii, prin care justifica imposibilitatea restituirii in natura a bunurilor imobile revendicate. S-a constatat insa ca aceste entitati acorda cu foarte multa lejeritate masuri reparatorii prin echivalent, in principal, constand in actiuni la societatile comerciale tranzactionate pe piata de capital si aflate in portofoliul AVAS. Pana in prezent, au fost inregistrate 158 de astfel de dispozitii, in valoare totala de aproximativ 300 miliarde de lei. Unul dintre cazurile concludente in acest sens fiind primaria din Ramnicu Valcea, care a acordat masuri reparatorii pentru un imobil teren in suprafata de 15,64 hectare, constand in actiuni tranzactionate pe piata de capital in valoare de peste 160 miliarde de lei. Greutatile in activitatea de solutionare a acestor notificari survine din faptul ca imobilele respective au fost preluate de catre stat sau de catre alte persoane juridice in urma cu peste 50 de ani in baza a sute de acte normative. Procurarea actelor doveditoare de catre beneficiari este foarte anevoioasa, mai ales ca, in anumite cazuri, nici macar institutiile statului nu mai detin in arhiva documentele solicitate.