Home Economic-Financiar AVAS se ocupa de -nationalizarea- societatilor privatizate

AVAS se ocupa de -nationalizarea- societatilor privatizate

DISTRIBUIŢI

Intr-o perioada relativ scurta de timp, noul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, trebuie sa rezolve probleme esentiale ce ingreuneaza activitatea institutiei pe care o conduce, iar pe de alta parte, trebuie sa faca fata presiunilor si, implicit, criticilor care vin din partea reprezentantilor europeni privind taraganarea incheierii privatizarii pentru societati importante din portofoliul AVAS.

Electroputere Craiova este singura societate din programul PSAL I cu Banca Mondiala, pentru care nu a fost gasit niciun investitor.

De la vanzarea in bloc la vanzari cu bucata

Desi trecerea in proprietate privata a societatii craiovene ar fi trebuit sa se incheie de mult, recent, guvernul a decis… schimbarea strategiei. In prezent, potrivit lui Orasanu, se lucreaza la o analiza a modalitatii in care va fi gestionata situatia. -Vrem sa vorbim si cu cei interesati direct, astfel incat sa alegem o optiune de succes-, a precizat Orasanu.

Decizia de modificare a strategiei a venit dupa ce, la data inscaunarii lui Orasanu, premierul Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca vanzarea in bloc nu este solutia cea mai buna. De la premierul Tariceanu asteapta Orasanu un semnal si atunci cand vine vorba de trecerea la AVAS a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, aflat acum in subordinea Ministerului Economiei. -Eu nu am avut nicio initiativa in acest sens si nici nu am, de felul meu, ambitii -teritoriale-. Este o decizie de strategie, pe care o poate lua doar primul-ministru. Singurul lucru pe care il propun e sa armonizam tot ceea ce inseamna privatizare in cadrul guvernului si sa avem un plan de lucru integrat-, a precizat Orasanu. Initiativa nu este una noua, Tariceanu avansand aceasta idee si atunci cand la conducerea AVAS se afla Gabriel Zbarcea.

Intr-un singur an, 38 de societati s-au intors la stat

Activitatea greoaie a institutiei este motivata si de numarul ingrijorator de mare al societatilor privatizate care se intorc la stat. -Anul trecut, nu mai putin de 38 de societati au revenit in portofoliul AVAS. Bineinteles ca sunt si cauze obiective, care determina intoarcerea companiilor la stat, doar ca, in economia de piata, actionariatul are si optiunea falimentului, in momentul in care o societate nu mai poate functiona-, a declarat Orasanu.

Dificultatea este dublata si de privatizarea societatilor mai mari, care sunt inca in ograda AVAS. In speta, la Tractorul, situatia devine din ce in ce mai tensionata. AVAS negociaza in continuare cu firma Mahindra&Mahindra, urmand sa propuna, impreuna cu partile implicate in desfasurarea negocierilor, o formula finala de contract. Principalele obstacole in definitivarea unui acord sunt momentan determinate de finalizarea unor clauze contractuale -mai sensibile-, aflate inca in discutie, precum acordarea subventiilor pentru achizitionarea de tractoare.

In ceea ce priveste posibilitatea ca documentele de vanzare-cumparare sa fie facute publice, asa cum s-a intamplat in cazul BCR, oficialii AVAS fac analize punctual. -Incercam sa obtinem acordul cumparatorilor privind publicarea, insa prioritatea este sa privatizam efectiv, eficient si transparent-, a subliniat Orasanu.

Un jurist, incarcat cu peste 200 de dosare

De la venirea sa la carma AVAS, Orasanu a luat masuri pentru reducerea cheltuielilor de personal cu 8%, refacerea unor regulamente interne, care simplifica procesul de privatizare, angajarea unor oameni noi, care contribuie cu un plus de cunostinte la accelerarea privatizarii. Noul presedinte are in vedere o reorganizare a fluxului de informatii din institutie si clarificarea unor proceduri. Potrivit acestuia, sunt cateva directii al caror volum de munca este foarte mare, cum este cazul directiei juridice, care se ocupa de litigii, de procedurile in instanta. -Avem o situatie in care mai mult de 200 de dosare sunt pe mana unui singur jurist si va trebui sa realocam un numar mai mare de angajati pe acest domeniu-, a declarat Orasanu. In plus, va continua activitatea de blocare a conturilor, dupa ce in urma propririi conturilor celor 573 de debitori au fost recuperate 14 milioane RON, dintr-un total de 109 milioane RON.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.