Investitorii americani atrag atenția Guverunului Ponta să se concentreze pe investițiile publice, în special prin atragerea finanțării europene, „pe fondul nivelului redus al investiţiilor directe în economie şi a atitudinii prudente a investitorilor cauzată de contextul geo-politic din regiune”.
„Pe fondul nivelului redus al investiţiilor directe în economie şi a atitudinii prudente a investitorilor cauzată de contextul geo-politic din regiune, crearea unor mecanisme funcţionale şi performante de injecție a resurselor publice, inclusiv a finanţării europene, în economie trebuie să fie o preocupare centrală a autorităţilor române”, spune Valeriu Nistor, Preşedintele AmCham România.
Investitorii americani cer Guvernului să respecte câteva priorități pentru dezvoltarea economică, printre care creșterea actualei alocări financiare pentru sectorul privat, în special pentru IMM-uri, modernizarea regimului achizițiilor publice, conform noilor directive europene, crearea de locuri de muncă și modernizarea educației, cadastrarea în mediul rural și combaterea defrișărilor abuzive.
Solicitările apar într-un mesaj al Camerei de Comerț Americane în România (AmCham România), care cuprinde o serie de recomandări pentru eficientizarea absorbției fondurilor europene.
Cu privire la performanța sistemului, membrii AmCham recomandă:
– Creșterea performanței sistemului de management și control al ESI (programare, coordonare, implementare, design instituțional, management și control, introducerea mecanismelor de alertă timpurie).
– Implementarea unor mecanisme de prevenire a corecțiilor financiare.
– Îmbunătățirea capacitații instituționale.
– Utilizarea extinsă a instrumentelor financiare.
– Modernizarea regimului achizițiilor publice conform noilor directive europene.
– Utilizarea eficientă și intensivă a asistenței tehnice.
Cu privire la prioritățile pentru dezvoltare economică, AmCham consideră necesare:
– Prioritizarea și integrarea trans-sectorială prin sincronizarea interministerială în privința identificării priorităților naționale strategice.
– Alocarea de fonduri europene pentru susținerea unei economii de tip SMART, îndeosebi a unor investiții de tip SMART Energy Economy.
– Creșterea actualei alocări financiare pentru sectorul privat, în special pentru IMM-uri productive și prestatoare de servicii, și extinderea listei beneficiarilor eligibili prin includerea întreprinderilor mari.
– Promovarea sistemelor de transport durabile, în special a rețelei feroviare ce poate asigura un transport relativ ieftin și fiabil, conducând în același timp la descongestionarea traficului rutier.
– Crearea de locuri de muncă și modernizarea educației, inclusiv prin includerea unor măsuri de încurajare a unităților preșcolare, educației terțiare prin parteneriate între universități, mediul de afaceri și parteneri sociali, precum și a unui sistem de învățare dual (învățare + locuri de muncă cu normă parțială).
– Cadastrarea în mediul rural și combaterea defrișărilor abuzive.
AmCham România a salutat recenta adoptare de către Uniunea Europeană a Acordului de Parteneriat cu România, pentru accesarea de către România a fondurilor structurale și de investiții puse la dispoziția statelor membre în cadrul programării financiare 2014-2020.
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) a fost înființată încă anul 1993 de un grup de companii americane. AmCham România reuneşte în prezent 360 de companii americane, internaţionale şi locale care au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 200.000 de locuri de muncă.