Deși afacerile de familie sunt o tradiție în Europa, Banca Națională a României consideră că antreprenorii care își angajează rudele în firme nu au cultură economică și de asta dau faliment. Reprezentantul BNR la forumul privind Programul „Start-Up Nation – România” a avertizat antreprenorii și pe Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat care între timp părăsise încăperea: „Domnului ministru o să vă rog să îi transmiteți că sunt foarte mulți antreprenori care nu au habar de ce înseamnă cultură economică și nu au cultură economică și nu au preocupare pentru cultură economică. Își angajează nepoate și nepoți și frați și surori în firme. Aceștia fac dezastru și duc firmele la faliment”, consemnează Agerpres. Reprezentantul BNR la această întâlnire a fost Adrian Vasilescu. Desigur că nu numai ministrul Alexandru Petrescu nu mai este de mult interesat de ceea ce ar putea spune “făcătorul de discursuri al lui Manea Mănescu” la “Scânteia”, octogenarul plătit din bani publici cu încăpățânare de Mugur Isărescu, zis Manole la Securitate. Mai ales după ce în 2015, cultul economic Vasilescu a arătat că habar n-are cum se calculează TVA. Iată cum, în articolul publicat în Ziarul Financiar intitulat „Teama că reducerea TVA ar aduce deflaţie reală e absurdă” Vasilescu „analiza” impactul modificării cotei TVA la alimente: „Să judecăm. Acum, la un bun alimentar, dacă preţul este de 100 de lei, se percepe 24 la sută TVA. Comerciantul primeşte însă doar 76 de lei, fiindcă 24 de lei se duc la buget. De la 1 iunie, comerciantul va încasa tot 76 de lei. Va pierde doar bugetul, unde în loc de 24 de lei vor ajunge numai 9 lei.”
Calculul corect este „dacă prețul este de 100 de lei, comerciantul primește 80,65 lei iar 19,35 lei se duc la buget, ca TVA. Dacă așa se iau deciziile la BNR pe baza calculelor de TVA cu sume mărite artificial cu 24% (24 de lei în mintea lui Vasilescu față de 19,35 de lei) față de realitate…
Apoi calculele imbecile ale lui Vasilescu continuă: „De la 1 iunie, comerciantul va încasa tot 76 de lei. Va pierde doar bugetul, unde în loc de 24 de lei vor ajunge numai 9 lei”. Cu calculatorul de la telefonul mobil pe care Vasilescu îl deține putea calcula: 76*0.09=6,84. Ca să nu mai spunem că era posibil ca prețul la raft să rămână în continuare 100 de lei și atunci la comerciant mergeau 91,74 lei iar la buget 8,25 lei.
Și ca să nu credeți că greșelile sunt din cauza vârstei, uitați-l când era mai tânăr cum încearcă să dea o lecție la TVR.
{youtube}RcFlyN8A1iU{/youtube}