Home Economic-Financiar Aviatia militara a SUA foloseste soft din Oradea

Aviatia militara a SUA foloseste soft din Oradea

DISTRIBUIŢI

Aviatia militara a Statelor Unite cumpara soft de la doi tineri oradeni, care au refuzat sa plece in SUA, unde li s-a oferit casa, masina, actiuni si un salariu de invidiat.

Cei doi, Horatiu Tanasescu si Eugen Malita, detin firma East Technologies (www.east-tec.com), infiintata cu 1.000 de dolari – pretul calculatorului si licentelor pentru programele utilizate. Horatiu Tanasescu a reusit sa vanda, la 19 ani, primul soft creat de el, East-Tec Eraser, o prima versiune a unui program utilitar de securitate ce protejeaza datele confidentiale si secretul operatiunilor pe Internet.

Cei doi tineri intreprinzatori s-au lovit la inceput de lipsa de legislatie in domeniu, iar firme care sa-i indrume in hatisul relatiilor cu partenerii si cu statul nu prea aveau de unde sa ia, deoarece comertul electronic este abia la inceput in Romania. Or, cu exceptia productiei propriu-zise de soft, intreaga activitate a echipei East Technologies se bazeaza pe comertul electronic. Totul se face pe Internet, incepand cu oferta, contactul cu clientul, plata si terminand cu livrarea produsului. Au trebuit sa invete cum sa exporte legal soft, intr-o piata, cea romaneasca, in care nu exista nici o lege in domeniu. Tineri fiind, nu stiau nici cu ce probleme se vor confrunta in contabilitate, inregistrarea de marci si, mai ales, pentru protejarea drepturilor de autor. Firma a inceput sa progreseze, ajungand in prezent la o echipa de 12 persoane, care genereaza venituri importante cu costuri foarte reduse. Toti angajatii sunt foarte tineri, cu varste intre 18 si 27 de ani. Unul dintre cei mai tineri membri ai echipei este chiar directorul de marketing si relatii cu clientii, care este in clasa a XII-a si are doar 18 ani.

In 1999, o agentie de informatii a aviatiei militare a Statelor Unite ale Americii a apreciat softul creat de firma oradeana si a cerut o licenta multipla, care sa acopere folosirea programului de catre intreaga organizatie. Pentru a-i atrage si catre alte produse, dar si pentru a-i putea folosi ca parteneri de referinta, firma le-a oferit primilor sai clienti un discount apreciabil. East Technologies s-a orientat catre pietele unde produsele create de ei au trecere, principalii clienti fiind firme din SUA, dar si din tarile europene, America de Sud sau Australia, unde comertul electronic functioneaza din plin.

O companie de software din Statele Unite a inaintat o oferta de preluare a firmei si a produselor create pana in acest moment. Horatiu Tanasescu a avut de ales intre Romania si SUA, americanii oferindu-i casa, masina, un post de conducere middle-management in productie, salariu de peste 5.000 de dolari lunar si actiuni la firma unde ar fi urmat sa lucreze. La capatul a cinci zile de negocieri, el a declinat oferta. -Nu plecam in SUA, vom continua sa lucram in tara, dar ramanem parteneri pe picior de egalitate! Ei isi doreau un contract de tip take-over, adica ne-ar fi preluat cu firma, cu angajati, cu programele si cu planurile noastre de viitor. Tot ceea ce ar fi urmat sa realizam ar fi fost in prealabil supervizat de ei. Daca ei ar fi respins propunerea noastra, noi ne-am fi conformat. Nu am fi fost decat niste executanti de idei-, spune Tanasescu.

Una dintre convingerile de baza ale celor de la East Technologies este oprirea exportului de inteligenta din Romania. Cu toate ca East Technologies nu are pana acum clienti in tara, Horatiu si Eugen spera ca, in curand, vor putea sa vanda si in Romania.

Produsele East Technologies au fost premiate de nenumarate ori de Ziff-Davies Interactive, CNET, PC World si au ajuns sa fie in topul popularitatii la cele mai mari magazine virtuale de soft, precum CNET Download.Com sau SoftSeek.Com.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.