Home Economic-Financiar Banca Dacia Felix, victima a unor interese obscure

Banca Dacia Felix, victima a unor interese obscure

DISTRIBUIŢI

Guvernul nu este dipus sa accepte decizia instantelor judecatoresti de lichidare a Bancii Dacia Felix (BDF). Serban Mihailescu, secretar general al Guvernului, printr-o scrisoare adresata Tribunalului Cluj, a cerut pentru o perioada limitata suspendarea procedurilor de faliment, solutie adoptata de instanta din Cluj la jumatatea lunii martie. Demersul facut de ministrul Mihailescu este completat si de un proiect de ordonanta de urgenta, elaborat de Cabinetul Nastase, prin care se cere Bancii Nationale si CEC, principalii creditori ai BDF, sa accepte cele 15 milioane de dolari pe care actionarul majoritar al BDF, grupul israelian Robinson, le ofera in schimbul datoriei pe care banca din Cluj le are catre acestia, 1.424 miliarde de lei.

Chiar daca solutia aleasa de Executiv nu multumeste pe deplin creditorii BDF, totusi ea trebuie luata in consideratie, cu atat mai mult cu cat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale, declara in urma cu aproximtiv un an si jumatate ca ar accepta o rata de recuperare a datoriilor BDF de 20 de centi la dolar. In aceste conditii, propunerea grupului Robinson se inscrie exact in orizontul de asteptare al guvernatorului BNR, situatie care ar trebui sa multumeasca oficialii Bancii Centrale si ai CEC. Lucru intarit si in cadrul Adunarii Creditorilor Bancii Dacia Felix, desfasurata in luna martie a acestui an, cand BNR a cerut grupului Robinson plata imediata a 20 milioane de dolari pentru acordarea unui termen de gratie de un an, iar diferenta din datorie sa fie platita in trei ani, cu consolidarea acesteia in dolari. La acea data, BDF a raspuns cu o contraoferta. Avand in vedere litigiul dintre BDF si Banca Nationala si pentru stingerea acestuia, respectiv pentru plata tuturor datoriilor bancii, s-a facut o oferta reala de plata prin creanta cu titluri executorii aferente. Valoarea creantelor oferite astfel de BDF depaseste suma de 20 milioane de dolari, solicitata de BNR.

Pe fondul acestor negocieri insa, procedura de lichidare a Bancii Dacia Felix continua. Lichidatorul, firma de consultanta PricewaterhouseCoopers, incearca sa recupereze ceea ce se mai poate prin scoaterea la mezat a bunurilor ramase ale Daciei Felix. Pana la primirea avizului de la Banca Nationala, Guvernul ar putea sa nu mai aiba ce sa salveze, iar BDF s-ar adauga celorlaltor cinci institutii bancare intrate in faliment in ultimii ani, situatie in care statul roman ar avea mult mai mult de pierdut decat in cazul in care ar accepta solutia propusa de grupul israelian Robinson. Pentru ca trebuie avut in vedere faptul ca prin falimentarea Bancii Dacia Felix, BNR ar recupera maxim opt8 milioane de dolari, in trei ani de zile.

Matei Baratianu, vicepresedintele Blocului National Sindical, unul dintre actionarii BDF, crede ca -falimentul bancii este dorit de anumiti indivizi care urmaresc interese obscure, fara sustinere reala-. -Este greu de identificat cine anume doreste distrugerea bancii, pot spune insa ca doua persoane s-au manifestat public in ceea ce priveste intentia de declarare a falimentului BDF. Este vorba despre viceguvernatorul Mihai Bogza, care a prelua stafeta de la guvernatorul Mugur Isarescu-, a spus Bratianu.

Astazi, reprezentantii Grupului de Firme Robinson sustin o conferinta de presa in care -isi exprima atitudinea fata de pozitia neprofesionista adoptata de lichidatorul BDF, PricewaterhouseCoopers, vizavi de statutul de cumparator serios al bancii – Grupul Robinson-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.