Banca italiana Uni Credito are cele mai multe sanse de a cumpara pachetul de 62,5% din actiunile Demirbank Romania, detinut de Demirbank TAS Turcia, fiind singurul investitor care a incheiat operatiunea de due dilligence a bancii, au declarat surse din sistemul bancar.
De preluarea Demirbank Romania s-au aratat interesate HypoVereinsbank si o banca din Austria, precum si una dintre bancile romanesti, care s-a retras, insa, dupa primele discutii, mai spun sursele citate.
Valoarea contabila a pachetului detinut de Demirbank TAS este estimata la peste 11 milioane de dolari, iar suma solicitata de banca din Turcia se apropie de 15 milioane de dolari.
Demirbank TAS a fost cumparata in urma cu trei saptamani de puternicul grup financiar bancar HSBC din Marea Britanie, care nu a dorit sa preia si participatiile bancii turcesti la filialele din strainatate, printre care cele din Romania, Bulgaria, Olanda si Kazahstan.
Demirbank TAS va vinde separat, pana la inceputul lunii septembrie, toate participatiile sale la subsidiarele din strainatate, inclusiv pachetul de 62,5% detinut de Demirbank Romania. Ofertele pentru Demirbank Romania trebuie depuse pana pe 24 august, iar numele noului proprietar va fi anuntat pana pe 3 septembrie.
Conform standardelor contabile romanesti, capitalurile proprii ale Demirbank Romania, la 30 iunie 2001, erau de 487 miliarde de lei, iar activele, de 1.808,7 miliarde de lei. Indicatorul de solvabilitate totala al bancii la 30 iunie 2001 este de 46,36%, cu mult peste limita minima de 12% ceruta de BNR.
Capitalul social al Demirbank Romania, inregistrat la 31 iulie 2001, este de 215 miliarde de lei. Adunarea Generala a Actionarilor bancii, desfasurata in luna martie, a aprobat majorarea capitalului social de la 215 miliarde de lei la 404 miliarde de lei, prin reinvestirea profitului si incorporarea rezervelor. In prezent, cererea de mentiuni pentru majorarea capitalului social este depusa la Oficiul Registrului Comertului Bucuresti, intreaga suma fiind subscrisa.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane