Banca Mondiala a aprobat, joi, acordarea unui imprumut in valoare de 80 milioane de dolari destinat reducerii saraciei din zonele rurale ale Romaniei.
Proiectul de Finantare Rurala urmareste facilitarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si reducerea saraciei din zonele rurale prin finantarea investitiilor in domeniile agricol si neagricol pentru segmentele sarace ale populatiei rurale, care in prezent nu au acces la credite.
In acelasi timp, proiectul va sprijini programul pe termen lung al Guvernului vizand dezvoltarea zonelor rurale spre a le face competitive pe plan international.
Beneficiarii proiectului vor fi gospodariile rurale, intreprinderile mici si mijlocii, bancile private si organizatiile neguvernamentale. Populatia din gospodariile si intreprinderile rurale careia i se adreseaza proiectul reprezinta mai mult de jumatate din forta de munca angajata si circa o cincime din totalul intreprinderilor romanesti.
-Justificarea proiectului din punct de vedere economic consta in crearea oportunitatilor de investitii in zonele rurale, ca urmare a lipsei de acces a gospodariilor si a intreprinderilor la pietele financiare. Acest proiect va spori fluxul de capital catre sector, aceasta fiind o arma-cheie in lupta impotriva saraciei din aceste regiuni-, afirma directorul de proiect, Rodrigo Chaves.
Costul total al primei faze a proiectului este de 147,61 milioane de dolari, din care Banca Mondiala va contribui cu 80 milioane de dolari, contributia altor finantatori ridicandu-se la 67,61 milioane de dolari.
Incepand din 1990, sumele angajate de banca in Romania se ridica la 3,6 miliarde de dolari pentru 29 de proiecte.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane