
Fraudele cu carduri au luat amploare în ultimul an, tot mai mulți români având probleme din cauza clonării cardurilor. Metoda este destul de simplă – datele cardului, obținute printr-o operațiune de skimming (copiere), sunt transferate pe un blank. Astfel, clona cardului poate fi folosită ulterior pentru retragerea sumelor din contul de card, de la orice ATM, din țară sau străinătate.
Este și cazul lui Robert Hofnar, al cărui cont a fost golit printr-o astfel de procedură. Problema este că Banca Transilvania, cea care a emis cardul, susține că acesta și-a furat singur banii, într-un acces de somnambulism! Mai mult, banca percepe dobândă pentru banii furați.
Robert Hofnar și soția sa a observat dispariția banilor din cont pe 27.10.2008, când au vrut să facă o depunere pe cardul de credit. Potrivit informațiilor obținute de la Banca Transilvania, cardurile fuseseră golite în aceeași zi, între ora 02.30 și 03.00. "Încercând să facă o depunere pe un card de credit soția, constată că i-a fost golit cardul – 1900 RON. Cere verificarea la toate cardurile – unul de salarii al ei și unul al meu. Stupoare, goale toate! Din informațiile Băncii Transilvania, au fost golite luni 27.10.2008 de la orele 02.30 până la aproximativ 03 dimineața", povestește Hofnar pe www.AsistentaPentruConsumatori.ro.
Deși Robert Hofnar a cerut verificare camerelor de luat vederi de la ATM-ul de unde se făcuse retragerea, Banca Transilvania i-a răspuns că, "din cauza unei avarii, camerele nu au funcționat".
"La Poliție, după reclamații, declarații, la un moment dat directorul BT întreabă: d-nul Hofnar sunteți sigur că ați dormit toată noaptea? Sau soția? Că s-au mai întâmplat cazuri când soțul sau soția… Ce pot face eu? Cine ne ajută în fața sistemului bancar în astfel de cazuri când ei susțin că au fost folosite cardurile originale și PIN-urile au fost introduse corect fără alte încercări?", spune Hofnar.
Potrivit avocatului, Iulian Urban, în aceste situații, se cere expertiza ATM-ului de unde se susține că s-au scos banii; în memoria acestuia rămane ca în PC o "urmă" a tranzacțiilor efectuate și mai ales corelarea între modul și timpii de introducere a PIN-urilor, scanarea benzii și citirea PIN-ului cardului. "Dacă nu au mers camerele, atunci analizați să vedeți exact intervalul de timp orar; dacă la acea oră Banca Transilvania nu va reuși să demonstreze că nu dormeați și vroiați de fapt să vă dați o spargere la propriul cont, sunt obligați să vă dea banii înapoi", explică Iulian Urban.
Mai grav este că problema nu a fost rezolvată, iar Robert Hofnar plătește dobânda aferentă banilor furați.
"Nu mai spun că nu mă pot folosi de banii mei, dar sunt nevoit să plătesc și dobânzi la cardul de credit, dobânzi la banii furați. (…) Card clonă? Eu nu am folosit acel card în România și din Italia nu venea nimeni până în Cernavodă să scoată banii. Coincidența a făcut să nu înregistreze camerele că poate se constata că la ora 3 dimineața nu era nici dracu la ATM. Dar asta e, eu păgubit, eu învinuit, eu plătesc!", spune Hofnar.