Cand Societe Generale a anuntat, in luna iunie, ca va plati 1,2 miliarde de euro pentru Komercni Banka din Republica Ceha, multi s-au intrebat de ce ar plati o banca un pret atat de mare pentru a fi prezenta in regiunea est-europeana. Dar recentele rezultate semestriale ale principalelor banci din zona au raspuns tuturor criticilor, comenteaza Reuters.
Unicredito din Italia, KBC Bancassurance din Belgia, HypoVereinsbank/Bank Austria si Erste Bank din Austria s-au decis in ultimii doi-trei ani sa-si construiasca o prezenta central-europeana solida.
In prezent, aceste investitii par sa dea roade, iar analistii spun ca dividendele vor creste o data cu apropierea statelor din regiune de aderarea la Uniunea Europeana.
Principalele banci comerciale regionale, precum Ceska Sporitelna si Komercni Banka din Republica Ceha, OTP din Ungaria si Pekao din Polonia i-au surprins placut pe analisti.
Sase dintre cele mai mari banci central-europene au anuntat ameliorari semnificative ale rezultatelor in primul semestru al anului, in ciuda cresterii lente a imprumuturilor.
Bancile din fostele state comuniste au fost considerate proiecte pe termen lung, necesitand o restructurare aproape completa, de la servicii la managementul riscurilor. O buna ocazie de cumparare pentru unele banci occidentale a fost considerata de multe altele ca necesitand un timp prea indelungat.
Insa multe banci apar, in prezent, ca institutii financiare solide, alimentand speranta ca acele investitii timpurii vor genera dividende generoase pe masura ce piata se maturizeaza.
Situatia este diferita de la tara la tara, cele care au reusit sa controleze si sa diminueze inflatia beneficiind de o consolidare a operatiunilor pentru persoanele fizice. Rezultatele bancilor ungare si cehe au fost sau sunt estimate sa fie mai bune decat cele ale bancilor poloneze, unde ratele dobanzilor se situeaza in jurul a 15%.
O banca ce rezista tendintei de asociere cu un partener strain este OTP din Ungaria. Totusi, analistii se asteapta ca banca ungara sa inregistreze o crestere de 18% a profitului net pentru primul semestru, la 22,41 miliarde de forinti (79,4 milioane de dolari). Rezultatele sale financiare urmeaza sa fie date publicitatii la 14 august.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane