
Când te duci la bancă să apelezi la un credit, este clar că ai nevoie de un ajutor financiar pentru a-ți putea achiziționa un bun, a cărui valoare depășește posibilitățile salariale. Majoritatea românilor nici nu bănuiesc ce îi așteaptă, pentru că o mare parte a instituțiilor bancare practică niște comisioane ale căror scopuri te lasă fără cuvinte. Spre exemplu, comisionul pentru că faci o plată cu numerar! Motivația băncii în cauză: "Lucrul cu numerarul este costisitor și consumă timp". Sfatul nostru este să fiți foarte atenți când semnați un contract bancar. Comisioanele aferente s-ar putea să vă surprindă neplăcut.
Băncile românești vor cotă de piață mare și fac tot ce este posibil să o obțină, dar uită de anumite aspecte. Dacă acum câțiva ani românul de rând nu avea cultura instituțiilor financiare, acum lucrurile s-au schimbat, clienții devendind educați și începând să cunoască noțiuni de legislație și proceduri bancare. Odată cu acest fapt, nemulțumirile au început să aibă voci și să fie întâlnite cât mai des.
Băncile vin în întâmpinarea clienților cu foarte multe oferte pentru o gamă largă de produse și servicii bancare, dar pe cât de multe produse oferă, pe atât de multe taxe și comisioane aberante aplică. Auzim din ce în ce mai des lucruri greu de conceput, în această direcție. Spre exemplu, cazul unei client, care s-a dus să-și achite rata la timp, în numerar, iar banca i-a cerut comision de plată cash. Omul, contrariat de acest comision, a decis acționarea în judecată a instituției bancare și a relatat pentru un post de televiziune că această taxă pe care a platit-o nu figurează nicăieri în contractul de creditare semnat cu instituția. A venit și explicația băncii, care lasă orice om ce are de a face cu o astfel de instituție în ceață: "Lucrul cu numerarul este costisitor și consumă timp". Dacă aceasta este gândirea instituției respective, e clar că au greșit domeniul de activitate.
Un alt român a acționat în judecată banca la care depusese alocația pentru copil. Bărbatul a fost suprins neplăcut să afle că taxele de administrare a contului au redus alocația copilului său la jumătate. Din 967 de lei încasați de la stat, comisioanele de administrare au fost de 486 de lei.
Cu aceste taxe și comisioane, bancherii români dau dovadă de imaginație. Ce-i drept, doar în țară acestea sunt profitabile, căci în străinătate legislația este mult mai dură, iar clienții de acolo sunt protejați.
Bancherii dau cu stângu'n dreptu'
O altă pățanie similară este cazul unei cliente a Unicredit Țiriac. Banca nu s-a mai mulțumit doar să modifice unilateral, abuziv și fară justificare sau fără să o anunțe, comisioanele din contractele bancare, însă în lăcomia fără margini, banca a majorat inclusiv un comision de administrare anuală, pe care tot această bancă s-a angajat să îl mențină constant pe perioada de derulare a contractului. Clienta s-a adresat unei firme de avocatură nemulțumită de mărirea nejustificată și necontractuală a comisioanelor, precizând că după modificare banca nu a dorit semnarea unui contract nou și nici nu a clarificat motivele pentru care comisionul s-a mărit. Practic, se plătea o sumă doar pentru că așa a spus reprezentantul de la ghișeu că trebuie. În contractul de creditare al clientei cu Unicredit Țiriac se specifică clar: "comisionul de administrare se achită la începutul fiecărui an de creditare odată cu prima Anuitate din anul respectiv și este de 0,10% din Suma Imprumutată".