Oana Petrescu, director executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din România a susținut astăzi o conferință de presă în urma adoptării de către Camera Deputaților a legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.
„Nu ar fi nicio problemă dacă nu ar crește toate costurile sectorului bancar. Faptul că tu ai avantajul acesta costă pe altcineva. Dacă statul român vrea să-ți dea ție avantajul asta să stai cu chirie sau să dai casa în plată problema e că băncile vor absorbi în primul an impactul privind provizioanele și așa mai departe dar începând cu al doilea sau al treilea, ei sunt intermediari, vor include în prețul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere. Vor crește inevitabil comisioanele bancare, dobânzile în întregul sistem bancar pentru că vom avea un produs subvenționat. Nu subvenționat de stat cum ar fi în regulă, va fi subvenționat de bănci”, a spus Petrescu.
Potrivit acesteia, niciun operator privat nu poate fi obligat să-și mențină în costuri nedefinit un asemenea produs.
„Băncile sunt intermediari. Dacă vrem să-și mențină capitalul în România vor trebui să producă randamente egale cu celelalte bănci, cu celelalte sisteme bancare. Randamentele tuturor sistemelor bancare din jur, cele cu care ne comparăm, Cehia, Polonia sunt peste 10%, România trebuie să ajungă acolo. Vom continua să avem dividende de 10% la bănci la 2-3 ani dar cu costuri mult mai mari pentru populație. Dacă asta vor parlamentarii României, asta o să se întâmple. Asta este trist, că nu s-a făcut dezbaterea asta”, a explicat oficialul CPBR.
„Legea are probleme de constituționalitate, pe lângă faptul că nu respectă propria expunere de motive. Cele de neconstituționalitate țin de retroactivitate și dreptul de proprietate al băncii asupra banilor pe care i-a împrumutat”, a explicat Preda, director executiv Relații Publice și Instituționale
El afirmă că oamenilor cu probleme sociale le va fi cel mai greu să plece din apartamente, pentru că nu au unde să se ducă.
„Noi ne gândim să încercăm să punem la punct un sistem legal, oficial, cât se poate de transparent, să existe un registru de evidență a celor care vor să beneficieze de această lege. Este foarte important să se știe acest lucru. Atât pentru a dovedi sau a înțelege exact pentru ce a fost nevoie de această lege cât și pentru a înțelege care sunt efectele ei pe termen lung”, a mai afirmat Bogdan Preda.
CPBR va trimite o scrisoare către președintele țării în care îi va semnala problemele ce țin de constituționalitate.