Home Economic-Financiar Bancile speculeaza lipsa bancnotelor euro

Bancile speculeaza lipsa bancnotelor euro

DISTRIBUIŢI

Daca sunteti presati de o calatorie in strainatate sa va schimbati economiile in dolari in moneda unica europeana, veti avea neplacuta surpriza sa constatati ca puteti pierde la o singura tranzactie cateva zeci de dolari. Asta, daca va veti adresa – surpriza – unei case de schimb bancare. Imbratisand principiul -cine-mparte, parte-si face-, bancile comerciale impun conditii de schimb total dezavantajoase pentru clienti, intretinand, in acelasi timp, o criza de euro la nivelul caselor de schimb nebancare, pe care le aprovizioneaza cu valuta. In Bucuresti exista case de schimb care nu au avut aproape niciodata euro la vanzare de la inceputul anului, cazul fiind valabil si pentru unele banci comerciale mai mici, precum Banca Romaneasca.

-Curentul- va expune un caz in care o persoana, care a facut ieri turul celor mai mari banci comerciale pentru a schimba 751 de dolari in euro, a optat in cele din urma pentru oferta unei case de schimb nebancare, care i-a oferit 850 de euro. Avand in vedere ca BCR a oferit pe suma respectiva 838 de euro, BRD – 841 de euro, iar Banca Tiriac – doar 795 de euro, rezulta ca efectuarea tranzactiei de schimb la una din casele bancare s-ar fi soldat cu o pierdere 40-55 de euro.

In conditiile in care cantitatea de monede si bancnote euro de pe piata este inca destul de redusa, iar cererea in continua crestere, bancile comerciale incearca sa profite de pozitia privilegiata pe care o detin in acest moment, practicand comisioane foarte ridicate pentru toate operatiunile cu moneda unica europeana. Intrucat caracteristicile noii valute sunt inca o necunoscuta pentru marea masa a populatiei, bancile mizeaza pe increderea pe care o confera, cumparand ieftin si vanzand scump euro. Oamenii nu au multe alternative, pentru ca, adesea, nu gasesc moneda europeana decat la banci, casele de schimb valutar primind euro -cu taraita-.

In acest mod simplu, bancile isi asigura profituri imediate, tinand totodata sub control operatiunile caselor de schimb private. Din pacate, oamenii nu beneficiaza insa de aceleasi avantaje, pentru ca, in afara de credibilitatea si siguranta tranzactiilor, ei nu au decat de pierdut in aceasta relatie cu bancile.

Vom exemplifica aceste afirmatii cu un caz, absolut autentic, petrecut vineri dimineata in Bucuresti. Un cetatean presat de o plecare in strainatate a dorit sa schimbe 751 de dolari in euro. Dupa ce a facut turul a trei mari banci comerciale, a fost nevoit sa se adreseze unei case de schimb valutar nebancare, care i-a oferit cele mai avantajoase conditii de schimb. Altfel spus, a primit 850 de euro pentru cei 751 de dolari. Si asta in timp ce Banca Comerciala Romana (BCR) ii oferea, pentru aceeasi suma, 838 euro, Banca Romana de Dezvoltare-Groupe Societe Generale – 841 euro, iar Banca Comerciala Ion Tiriac – 795 euro, cu 55 de euro mai putin decat casa de schimb valutar de pe Calea Mosilor. Potrivit specialistilor bancari, in cazul operatiunilor de schimb valutar, un procent acceptabil al comisionului perceput de casa de schimb nu trebuie sa depaseasca cu mult nivelul de 1% din valoarea tranzactiei.

La 750 de dolari schimbati pierzi 50 de euro

La alte banci, decizia de vanzare a monedei europene depinde strict de suma pe care clientul doreste s-o cumpere. Este cazul Alpha Bank, la care aceeasi persoana a sunat ieri dimineata, dorind sa afle daca poate schimba dolarii in lei. -Ce suma aveti?-, a fost intrebata. Multumita probabil de raspuns, operatoarea a invitat clientul la sediul din Splaiul Unirii, unde un euro putea fi cumparat pentru 29.275 lei.

In aceste conditii, la casele de schimb nebancare euro se vinde ca painea calda, astfel ca doritorii trebuie sa se trezeasca de dimineata daca vor sa cumpere sume mai substantiale. La ora pranzului, cu greu mai poti gasi bani pe piata. Nu este exclus ca, in acest context, sa intre in circulatie bancnote falsificate, multi fiind tentati sa achizitioneze euro la o rata de schimb mult mai avantajoasa decat cea a bancilor. In angrourile din Capitala, speculantii au inceput deja sa vanda euro, pretul de vanzare fiind net avantajos daca clientul risca sa cumpere fara chitanta. Este doar o problema de timp pana cand oamenii se vor trezi ca detin bani falsi, mai ales ca foarte putini stiu sa identifice corect bancnotele autentice.

Situatia este destul de bizara, daca avem in vedere faptul ca oficialii Bancii Nationale, alaturi de majoritatea bancherilor romani, au dat in repetate randuri asigurari ca bancile dispun de suficiente rezerve de bancnote euro pentru a acoperi cererea din piata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.