Home Economic-Financiar Bancile vor monopol pe piata titlurilor de stat

Bancile vor monopol pe piata titlurilor de stat

DISTRIBUIŢI

Bancile au monopolizat piata titlurilor de stat, lobby-ul acestora blocand accesul societatilor de valori mobiliare (SVM) la tranzactionarea acestor titluri de valoare. Reglementarea viitoarei piete nu se va face printr-o ordonanta a guvernului sau printr-o lege, ci printr-un Regulament al Ministerului Finantelor, avizat de Banca Nationala. Proiectul acestuia a fost deja trinis de Ministerul Finantelor la BNR, pentru avizare. Desi in varianta initiala, Regulamentul nu interzicea explicit participarea SVM-urilor pe piata secundara a titlurilor de stat, ci limita numai alegerea intermediarilor, Finantele au trimis spre avizare, la BNR, un proiect ce permite numai bancilor sa participe, ca intermediari, pe piata secundara a titlurilor de stat.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, considera ca, prin tranzactionarea titlurilor de stat pe piata de capital, s-ar permite cumpararea acestora de persoane fizice straine, statul roman pierzand urma acestora. -O explicatie ieftina, pentru ca ar putea fi emis un regulament cu prevederi exprese, desi accesul strainilor ar fi benefic-, considera insa Adrian Simionescu, directorul general al SVM Finance Securities. In opinia sa, pierderea va fi uriasa pentru piata de capital, deoarece aceste tranzactii ar fi permis relansarea BVB si a Rasdaq, acum subcapitalizate.

Bancile au iesit castigatoare in organizarea viitoarei piete secundare a titlurilor de stat. Puternicul lobby facut de acestea in ultima perioada pe langa autoritatile romane s-a soldat cu un rezultat ce le este favorabil: titlurile de stat nu vor fi tranzactionate, in viitor, decat de catre institutii bancare, independent de Bursa sau de Rasdaq. Cel mai mult au de pierdut societatile de valori mobiliare (SVM), care nu vor avea acces direct pe viitoarea piata secundara a titlurilor de stat, ca intermediari.

Reglementarea viitoarei piete nu se va face printr-o ordonanta a Guvernului sau printr-o lege, ci printr-un Regulament al Ministerului Finantelor, avizat de Banca Nationala. Proiectul acestuia a fost deja trinis de Ministerul Finantelor la BNR, pentru avizare. In varianta initiala, Regulamentul nu interzicea explicit participarea societatilor de valori mobiliare pe piata secundara a titlurilor de stat, ci limita numai alegerea intermediarilor, prin impunerea unor criterii de selectie extrem de dure. Astfel, numai un numar foarte redus de SVM-uri ar fi putut indeplini cerintele legate de nivelul capitalului, al lichiditatilor si al garantiilor necesare pentru a putea intermedia tranzactii cu titluri de stat. In momentul de fata, chiar si accesul acestor cateva SVM-uri a fost blocat. Ministerul Finantelor a renuntat la varianta initiala a Regulamentului si a trimis spre avizare, la BNR, un nou proiect ce permite numai bancilor sa participe, ca intermediari, pe piata secundara a titlurilor de stat.

Potrivit dlui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, banca centrala considera nepotrivita tranzactionarea titlurilor de stat prin intermediul pietei de capital, deoarece s-ar permite cumpararea unor astfel de titluri si de catre persoane nerezidente in Romania, statul roman -pierzand urma acestora-. Or, o ordonanta de urgenta din vremea Guvernului Radu Vasile interzice vanzarea titlurilor de stat catre rezidenti, cu exceptia cazurilor in care aceasta este prevazuta in mod expres. Acest argument este contestat, insa, de reprezentantii pietei de capital. -Este o explicatie ieftina gasita de Ministerul Finantelor si de Banca Nationala. Daca nu se doreste cumpararea titlurilor de catre nerezidenti, poate fi emis foarte usor un regulament de tranzactionare cu prevederi exprese in acest sens. Cred, insa, ca accesul strainilor ar fi benefic si s-ar putea verifica in orice moment toate datele pentru a sti unde se afla titlurile respective-, ne-a declarat Adrian Simionescu, directorul general al SVM-ului Finance Securities. In opinia sa, pierderea va fi uriasa pentru piata de capital, deoarece tranzactionarea titlurilor de stat ar fi permis relansarea Bursei de Valori si a pietei electronice extrabursiere Rasdaq, in prezent subcapitalizate. -Si pentru societatile de valori mobiliare excluderea de pe aceasta piata a fost o mare lovitura. Nu vom mai avea decat acces indirect, prin intermediul bancilor, insa nu vom putea presta astfel de servicii in mod direct, pentru clientii proprii-, precizeaza Adrian Simionescu.

Pentru functionarea pietei secundare a titlurilor de stat independent de Bursa si Rasdaq, Ministerul Finantelor a adus mai multe argumente. Directorul general al Trezoreriei Statului, Enache Jiru, considera ca o schimbare radicala, in sensul tranzactionarii titlurilor pe piata de capital doar de dragul transparentei, -ar insemna o ingustare a pietei, o gaselnita provenita din necunoastere, care ar determina o crestere a costurilor imprumuturilor statului, prin limitarea cererii. -Pentru a avea o cerere cat mai mare, in vederea obtinerii unui pret cat mai bun de catre stat, titlurile emise trebuie sa adere la o piata cat mai larga. Or, Bursa este listata, deci o piata redusa care limiteaza cererea, creste costurile si poate compromite obiectivul de reducere a datoriei publice interne-, precizeaza Enache Jiru. Directorul general al Trezoreriei statului aminteste ca in majoritatea tarilor dezvoltate tranzactionarea titlurilor de stat se face prin intermediul bancilor. Tranzactionarea pe piata de capital a fost testata doar de catre tarile emergente, dar chiar si acolo limitat numai la titlurile emise pe termen lung.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.