Home Economic-Financiar Banii Rafinariei Astra s-au pierdut in vistieria InterAgro

Banii Rafinariei Astra s-au pierdut in vistieria InterAgro

DISTRIBUIŢI

Surse din cadrul salariatilor, atatia cati au mai ramas prin rafinaria Astra Romana, ne-au dezvaluit ca grupul de firme InterAgro, principalul actionar al societatii, este principalul vinovat de situatia financiara dezastruoasa a rafinariei. Ei afirma ca banii plecati de la Astra catre furnizorii de titei s-au pierdut in vistieria InterAgro, acesta fiind cel putin un motiv important atat al discontinuitatilor in activitatea rafinariei, cat si al gradului mare de indatorare a acesteia.

Pusculita

-Principala vina pentru care Rafinaria Astra a ajuns in halul acesta este urmarea manevrelor facute in cadrul grupului InterAgro-, ne-au marturisit surse din cadrul sindicatului de la rafinaria din Ploiesti. Potrivit surselor, grupul de firme al omului de afaceri din Teleorman, Ioan Niculae, a bagat mana pana la cot in buzunarul Astrei, dictand, in virtutea dreptului celui mai puternic (InterAgro plus Asirom detin mai mult de 50% din pachetul de actiuni al Astrei), modalitatile de aprovizionare si de plata ale rafinariei. Potrivit acestora, miscarea banilor era gandita si aplicata, in linii mari, in felul urmator: Astra platea banii necesari aprovizionarii cu materii prime in avans catre InterAgro, care trebuia sa efectueze plata catre furnizor, dar in 90 de zile. -Departe de a se multumi doar cu faptul ca dispuneau de sume foarte mari timp de 90 de zile, nici nu au facut platile, astfel incat ramaneam si fara bani, si fara titei-.

Astfel incat, in timp ce Astra mai avea de platit, recent, catre SNP, 491 miliarde de lei, esalonat pe cinci luni, datoria InterAgro catre Astra s-ar cifra la circa 300 miliarde de lei, suma care ar diminua serios greutatile cu finantarea aprovizionarii.

Angajatii sunt ingrijorati de sanatatea financiara a rafinariei

Sindicalistii se tem ca, in situatia in care InterAgro nu-si va achita datoriile catre Astra, vor fi intampinate mari dificultati nu numai in achitarea ratelor catre SNP, dar si a titeiului necesar functionarii rafinariei. Ei se tem de un nou blocaj in aprovizionarea rafinariei, care, Doamne fereste, sa duca din nou la disponibilizari in randul salariatilor.

Rafinaria Astra a fost recotata la Bursa de Valori, dupa ce fusese suspendata timp de trei saptamani, de catre conducerea institutiei, pana la clarificarea situatiei financiare. Masura fusese initiata de directorul general, in urma aparitiei in presa a mai multor articole, suspendarea ramanand valabila pana la comunicarea, de catre Astra Romana, a unor informatii referitoare la situatia datoriilor rafinariei, a stocurilor si a procesului de productie.

Ca urmare a suspendarii, Astra s-a executat, comunicand Bursei un volum de datorii catre SNP de 502 miliarde de lei, la inceputul lunii martie. Aceasta, plus incheierea unui nou contract cu SNP au dus la recotarea societatii. Contract care a fost vehement contestat de unii actionari ai SNP Petrom, care au recomandat conducerii companiei sa nu mai incheie un nou contract cu Rafinaria Astra, in conditiile neexecutarii de catre Astra SA a unui contract anterior-. Actionarii in cauza au insistat pe recuperarea debitului de la Rafinaria Astra, impreuna cu dobanzile si penalitatile sau daunele interese aferente, atragand atentia CA al SNP Petrom ca neurmarirea debitului ar putea fi asimilata cu favorizarea debitorului in fraudarea Petrom sau abuz in serviciu contra intereselor publice.

La 31 martie 2002, InterAgro avea si ea datorii la Petrom si Petrom Gas de 15,6, respectiv 309 miliarde de lei, la acestea adaugandu-se o dobanda de 256 miliarde de lei, ceea ce insemna ca debitul total datorat de Astra si InterAgro doar catre SNP Petrom si Petrom Gaz depasea binisor 1.000 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.