Datoriilor statelor vin din creșterile nesustenabile de salarii, pensii, ajutoare sociale
Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că cel mai mare politician al lumii a apărut și el se numește „piața“, care a pus politicienii din Europa „cu spatele la zid“, iar conflictul „piață-politicieni“ trebuie rezolvat printr-un „armistițiu“ pe 3, 4, 5 ani.
„A apărut cel mai mare politician al lumii. Spre dezamăgirea multora el nu se numește nici Obama, nici Merkel, nici Sarkozy, nici Băsescu, nici Papandreou. Numele acestui politician este «piața»“, a declarat președintele Traian Băsescu, prezent la evenimentul de lansare a Raportului de Competitivitate al AmCham.
?ê?£eful statului a explicat că în ultima perioadă nu a mai auzit niciun politician referindu-se la electorat, ci „toți încearcă să satisfacă piața“.
„Piața ne-a pus pe toți cu spatele la zid, cel puțin în Europa, și ne cere mai mult decât putem da“, a apreciat Traian Băsescu.
„Această confruntare dintre piață și liderii politici europeni trebuie să înceteze printr-un armistițiu pe termen de 3, 4, 5 ani, pentru că noi nu avem soluții să câștigăm protejându-ne națiunile și piața nu poate omorî exact pe cei de la care a câștigat cel mai mult – guvernele“, a spus Băsescu.
?ê?£eful statului a spus că politicienii europeni au ajuns la momentul în care trebuie să negocieze cu piețele, dar nu „brutal“, dincolo de a alerga în urma realităților pieței și a ajunge tot timpul prea târziu și dincolo de a încerca artificii neconvingătoare.
Băsescu a opinat că, dacă se va repeta exemplul Greciei, probabil nu se va putea ajunge la o înțelegere cu piața și va fi necesară încheierea unui armistițiu în avantajul ambelor părți.
„Soluția crizei datoriilor suverane în Europa este un armistițiu negociat. Nu știu cât de repede vom putea să-l realizăm“, a subliniat Băsescu.
El a spus, referindu-se la cauzele crizei datoriilor suverane, că acestea sunt expresia demagogiei politicienilor, indiferent unde s-ar afla ei în Europa.
„Datoriile nu au fost create în mod necesar pentru dezvoltarea sistemelor de infrastructură, educație, cercetare. Cea mai mare parte a datoriilor statelor vin din creșterile nesustenabile de salarii, pensii, ajutoare sociale. Aceste sisteme au fost create pentru a aduce voturi, pentru a arăta ce bine guvernează în favoarea oamenilor politicienii aflați la putere. Azi, toată Europa socială plătește factura acestei abordări“, a spus Băsescu.
?ê?£eful statului a precizat că această criză a pus capăt teoriei statului social nesustenabil și obligă la crearea statului performant, competitiv, ca singură sursă de a crește prosperitatea cetățenilor.