Președintele Traian Băsescu a declarat vineri la Bruxelles, că țările care au acord cu FMI nu trebuie să participe la capitalizarea Fondului, șeful statului precizând că, deși "nu țipăm" că vrem să dăm bani, România ar fi capabilă să participe, nefiind "o țară neputincioasă".
Președintele a spus că s-a stabilit ca UE va acorda o contribuție de circa 200 de miliarde euro la FMI, din care 150 de miliarde contribuție a statelor din zona euro și 50 de miliarde – contribuție a statelor non-euro.
"Statele care sunt în acord cu Fondul nu trebuie sa participe la facilitate", a precizat președintele, citat de Mediafax. Șeful statului a adaugat ca "nu a ridicat nimeni problema ca statele care sunt in acord cu Fondul sa participe la facilitate".
"România n-ar fi incapabilă să participe, pentru că sunt diverse moduri de a participa la Fond. Nu vreau să gândiți că România este incapabilă să participe la un efort comun. Am putea să fim solidari dacă este nevoie, cu condiția să se aibă în vedere că nu avem un buget excedentar care să ne permită să facem cadouri", a spus președintele.
Mecanismul european de stabilitate, care a fost creat provizoriu, va funcționa în paralel cu facilitatea până în 2013.
Băsescu a explicat că țările care aderă la acordul interguvernamental vor trebui să introducă o serie de modificări în legislațiile naționale. În acest sens, el s-a referit la necesitatea angajamentului pentru un "buget național echilibrat și în surplus", explicând că aceasta înseamnă că deficitul structural anual nu trebuie să depășească 0,5% din PIB. "Nu există altă cifră convenită", a avertizat președintele.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane