Scoaterea la licitatie a defunctului combinat chimic Colorom Codlea, intrat in lichidare administrativa dupa mariajul nereusit cu dubiosul om de afaceri Fathi Kesser, a provocat o adevarata efervescenta in randul potentialilor investitori.
Alaturi de doua firme fara prea mare rasunet, in cursa pentru preluarea activelor s-au inscris omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie si chiar Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, afiliata la Cartel Alfa, care s-a asociat cu un investitor cipriot. De fapt, liderii federatiei mentionate anuntasera inca din primavara ca intentioneaza sa coopteze un om de afaceri pentru preluarea combinatului, insa la acea vreme au refuzat sa dezvaluie identitatea acestuia.
Ieri insa, presedintele federatiei, Achille Dutu, a rupt tacerea si a anuntat public ca organizatia sindicala pe care o conduce a format o societate numita Alfa Chiminvest SRL, impreuna cu compania Cyrom Investments. La aceasta din urma sunt asociati o persoana fizica romana, Sorin Negreanu, precum si un fond cipriot – Iacovou Brothers.
Liderul sindical a tinut sa precizeze sus si tare ca, chiar daca este vorba de o companie cipriota, in nici un caz nu este un off-shore.
In cadrul firmei constituite pentru preluarea a ceea ce a mai ramas din Colorom Codlea, Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie detine 30% din partile sociale, iar restul este proprietatea Cyrom Investments.
Barajul, vanatul cel mare
Licitatia, la care prima infatisare va avea loc pe 24 august, vizeaza vanzarea activelor combinatului Colorom, pretul de pornire fiind stabilit la 210 miliarde de lei. Tot cu aceasta ocazie, va fi scos la mezat, separat, si un alt activ ce a apartinut combinatului, si anume barajul cu lacul de acumulare Turcu din Zarnesti, care asigura alimentarea cu apa potabila a orasului Codlea, pentru valoarea initiala de 31 miliarde de lei. Sindicalistii spun ca vor licita pentru ambele obiective.
Potrivit dlui Dutu, preluarea de catre firma sindicalo-cipriota a combinatului Colorom ar insemna crearea a 1.500 locuri de munca, dintre care in prima faza aproximativ 250. In momentul de fata, la Colorom au mai ramas doar 50 de salariati, care urmeaza si ei a fi disponibilizati luna viitoare, cu acordarea de plati compensatorii.
Investitie de 10 milioane de dolari
In sprijinul seriozitatii partenerului de la Nicosia, liderii sindicali prezenti la conferinta de presa de ieri au amintit exemplul fostei fabrici de lana din Bucuresti, care a fost transformata de Cyrom intr-un prosper parc industrial.
Potrivit afirmatiilor facute de prim-vicepresedintele federatiei, Ovidiu Popescu, investitia sindicala la Colorom Codlea, in cazul in care licitatia va fi adjudecata de aceasta firma, ar urma sa se ridice la 10 milioane de dolari, pentru urmatorii cinci ani.
In alta ordine de idei, sindicalistii s-au lansat intr-un atac la adresa actualului director general al combinatului brasovean, Claudiu Carnatiu, -care, urmarindu-si numai propriile lui beneficii, afecteaza interesele a numerosi locuitori ai municipiului Codlea, care-si doresc un loc de munca onest-. Directorul ar fi lansat in presa locala o campanie de denigrare a firmei aduse de sindicalisti, drept pentru care acestia din urma au anuntat ca-l vor actiona in justitie.
Kesser si-a lasat -amprenta- si la Codlea
Privatizata in urma cu doi ani cu dubioasa companie Fletcher Group, care a reusit sa puna pe butuci si Nitramonia Fagaras, Colorom a reintrat in proprietatea statului in toamna anului trecut, ca urmare a nerespectarii de catre investitor a clauzelor asumate prin contractul de vanzare-cumparare a actiunilor. Pe tot parcursul administrarii de catre Fletcher, la Codlea au avut loc -activitati pasagere de productie, dublate de o activitate continua de taiere a fierului vechi-, spunea dl Dutu.
O alta problema ingreuneaza foarte mult situatia combinatului, si anume cea a datoriilor imense pe care le inregistreaza.
In primavara acestui an, datoriile la bugetul statului se ridicau la 447 miliarde de lei, iar cele comerciale – la 208 miliarde, inclusiv dobanzile si penalitatile. Numai Distrigaz avea de recuperat de la Colorom 97 miliarde de lei, stiut fiind faptul ca pentru un combinat chimic gazul metan este materia prima de baza.
Indubitabil, marea miza a privatizarii combinatului chimic brasovean o constituie barajul si lacul de acumulare de la Zarnesti, aflate in patrimoniul sau.
Daca in legatura cu celelalte active, direct productive, valoarea este dictata de piata in domeniu, barajul are o valoare incomensurabila. Aceasta mai ales ca de aici se asigura alimentarea cu apa potabila a intregului oras Codlea. Consiliul local al orasului a cerut in mai multe randuri preluarea acestui activ vital pentru locuitori. Deoarece el nu se afla insa pe teritoriul orasului, acest lucru nu a fost posibil, singurul indrituit sa-l preia fiind Consiliul judetean.