Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Ereste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas, ABN Amro si Texas Pacific Group impreuna cu Citigrup Venture Capital International sunt cele 11 banci interesate de privatizarea Bancii Comerciale Romane. -Numarul si calitatea bancilor care si-au manifestat interesul pentru preluarea BCR este deosebit de incurajator si demonstreaza clar importanta acestei privatizari pentru comunitatea bancara internationala. Sunt convins ca vom asista la o privatizare reusita-, a declarat ieri presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbircea.
Investitorii precalificati vor fi anuntati la 14 iulie, iar ofertele angajante trebuie depuse pana la 19 septembrie. Consultantul statului in acest proces este Daiwa Securities.
Doua variante de privatizare
Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune BCR, fie o participatie de 61,8825%. In varianta vanzarii pachetului mai mare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) vor renunta in totalitate la participatiile lor, reprezentand fiecare 12,5% plus o actiune din capitalul BCR. In cealalta varianta, AVAS isi va vinde participatia sa de 36,8825% minus doua actiuni, iar cele doua institutii financiare internationale vor completa pachetul transferat investitorului strategic cu diferenta pana la 50% plus o actiune. BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active in valoare de peste 6 miliarde de euro.
Prima etapa a procesului de privatizare a constat in vanzarea directa catre BERD si IFC a unui pachet de 25% plus doua actiuni. In cadrul celei de a doua etape a acestui proces, 8% din actiunile BCR au fost vandute prin negociere directa catre Asociatia Salariatilor BCR.
UniCredit si HVB au renuntat
Banca italiana UniCredit si cea austriaca Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membra a grupului HVB, interesate la un moment dat de privatizarea BCR, au confirmat ieri ca au renuntat la depunerea de scrisori de interes. Motivul il constituie schimbarea strategiei de dezvoltare pe piata romaneasca, dupa ce institutia italiana a decis sa achizitioneze grupul german in cadrul unei tranzactii in valoare de aproape 20 miliarde de euro. -Subsidiara noastra HVB Bank Romania este una extrem de profitabila. Iar fuziunea cu Banca Tiriac ne va intari semnificativ pozitia pe care o detinem, asigurandu-ne o baza solida pe care sa ne putem dezvolta si mai mult pe viitor-, a declarat Erich Hampel, directorul general al bancii austriece. La randul sau, UniCredit a aratat ca a decis sa nu mai participe la procesul de privatizare BCR si CEC, intrucat, prin acordul cu HVB, isi va atinge obiectivele strategice in Romania fara o achizitie majora si isi va consolida pozitia in topul sistemului bancar.