Pentru prima oara de la inceperea scandalului Bancorex – DAC Air, BCR a decis sa ia pozitie in privinta modului in care anumite grupuri de interese, dirijate de cuplul fratii Paunescu – Elan Schwartzenberg, incearca sa reflecteze afacerea. Pozitia BCR survine dupa ce televiziunea in umbra carora se afla fratii Paunescu, B1 TV, a prezentat, in emisiunea -Nasul- din 4 octombrie a.c., -trunchiat si deformat adevarul in litigiul Bancorex – DAC Air-. Purtatorul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru, a subliniat ca -BCR nu datoreaza nimic DAC Air, fiind un litigiu provenit de la Bancorex-. -In prezent, nu exista o hotarare judecatoreasca care sa stipuleze obligativitatea BCR la plata unei sume de bani in cazul DAC Air-, a spus Cojocaru, reiterand ca -toate litigiile preluate de BCR in urma fuziunii cu Bancorex sunt garantate de stat-. Referindu-se la modul in care B1 TV – -jucaria- Paunestilor – manipuleaza publicul, Cojocaru a lansat o intrebare retorica: -E oare doar o coincidenta faptul ca singurele institutii de media care prezinta litigiul DAC Air intr-un mod evident unilateral deformat, trunchiat si chiar tendentios sunt controlate de grupul de actionari principali ai DAC Air?-.
BCR continua lupta cu DAC Air
BCR a insistat pe faptul ca afacerea DAC Air are ca punct de pornire decizia Bancorex de a deveni actionar la compania aviatica cu 2.000.000 de actiuni, pentru care a varsat, in *96, doua miliarde de lei. -Atunci, Bancorex si actionarii DAC Air au incheiat separat o Conventie prin care circa 20 mil. de dolari reprezentau prima de emisiune a acelor actiuni si care, conform Conventiei, urmau sa fie restituite bancii daca afacerea ar fi avut succes. Bancorex a varsat 6,8 mil. de dolari dupa care a sistat plata si a contestat in justitie Conventia. DAC Air a solicitat instantei sa oblige Bancorex sa verse celelalte 14 mil. de dolari-, a explicat Cojocaru. Acesta a subliniat ca in cele doua hotarari in justitie, introduse de catre DAC Air, -CSJ a hotarat, in 2002, ca respinge ca nefondata cererea DAC Air privind plata celor 14 mil. de dolari (n.r. – decizia definitiva si irevocabila) si ca explicit recunoaste valabilitatea Conventiei, dar nu obliga BCR la plata nici unei sume-. Pornind de la aceste hotarari, Cojocaru a insistat ca BCR nu trebuie sa plateasca nici un leu indivizilor din spatele DAC Air, mai ales pentru faptul ca -BCR a cesionat catre FPS, dupa fuziunea prin absorbtie cu Bancorex, actiunile detinute de Bancorex la DAC Air-. -DAC Air a insistat in incercarea de a cere executarea silita si a obtinut, la Curtea de Apel, doua incuviintari de executare silita, pentru participatiile BCR la Romwool si Romcard, in conditiile in care judecatoria de sector respinsese cererile-, a subliniat Cojocaru, adaugand ca BCR a facut recursuri impotriva incuviintarilor de executare silita. Desi BCR a atacat legalitatea executarii silite, recursul introdus nu a intrerupt executarea silita a celor doua participatii ale BCR. Asa se face ca actiunile detinute de BCR la Romcard au fost instrainate deja de Schwartzenberg – mandatarul World Capital NY Corporation (companie americana care a preluat de la fratii Paunescu, in februarie 2002, 88% din actiunile DAC Air).
Ursache e de acord ca statul sa plateasca!
Surprinzator, ieri, presedintele AVAS, Mircea Ursache, a declarat ca -AVAS va respecta hotararea instantei, indiferent care va fi aceasta, si va cauta orice solutie legala, inclusiv continuarea afacerii, pentru ca AVAS e implicata in extinderea sectorului privat si sustinerea investitorilor-. In loc sa apere interesele statului, Ursache a afirmat ca -AVAS, in calitate de actionar la DAC Air, va cauta solutii pentru finalizarea proiectului-. Cu alte cuvinte, DAC Air – in care statul roman este acum captiv – are sanse sa fie reanimata in favoarea unor indivizi care, dupa ce au -uitat- sa ramburseze credite imense catre Bancorex, mai vor peste 200 de mil. de dolari din bani publici. Conform legii, DAC Air nu e debitor cedat al AVAS. Ca atare, DAC Air se afla in litigiu cu BCR, banca ce s-a trezit cu afacerea pe cap dupa fuziunea cu Bancorex. Conform OUG 18/2004, AVAS reprezinta atat BCR (cu acordul acesteia), cat si statul roman (n.r. – are calitatea de garant in toate procesele si cererile cu care sunt/vor fi investite instantele judecatoresti in legatura cu angajamentele, sumele sau orice alte pretentii privind toate angajamentele extrabilantiere ale Bancorex si toate raspunderile – inclusiv daunele directe si indirecte rezultate din/sau in legatura cu litigiile izvorate din activitatea Bancorex – pentru care banca e raspunzatoare).