Pentru a treia oara in doua saptamani, fratii Marius si Emil Cristescu au beneficiat de o clementa rar intalnita din partea reprezentantilor APAPS, fiindu-le prelungit din nou termenul de plata a pachetului majoritar de actiuni de la Uzinele Sodice Govora (USG). Noul termen de plata este maine, la ora 17.00. Aceasta metoda de tergiversare a transferului efectiv de proprietate nu face decat sa adanceasca problemele financiare cu care se confrunta combinatul valcean. Singurii beneficiari ai acestei stari de fapt sunt tot Cristestii, care produc din plin soda la cealalta fabrica a lor din domeniu – Uzina de Produse Sodice Ocna Mures (UPSOM).
Fratii Cristescu au fost acceptati de APAPS, anul trecut, ca singur ofertant pentru privatizarea USG, chiar daca au existat nenumarate acuzatii privind constituirea unui monopol pe piata romaneasca a productiei de soda, avand in vedere ca si celalalt producator de soda, UPSOM, este tot in proprietatea lor. Dupa multe amanari, contractul de privatizare pentru USG a fost semnat la finele lunii decembrie.
Initial, termenul de plata a pachetului majoritar de actiuni fusese stabilit pentru vineri, 14 martie, insa el a fost prelungit cu inca o saptamana de catre conducerea APAPS. Cum nici pana vinerea trecuta Cristestii nu au virat banii, ei au beneficiat de o noua pasuire, noul termen-limita fiind luni, la ora 17,00. Dupa cum ne-au declarat surse apropiate tranzactiei, Bega Grup a garantat plata celor doua milioane de dolari cu bonuri de tezaur. Totusi, nici luni nu s-a facut plata si, in loc sa fie reluat procesul de privatizare, Cristestii au primit un nou termen – vineri, 28 martie.
In prezent, APAPS se spala pe maini, aruncand responsabilitatea in curtea Consiliului Judetean Valcea. -Deoarece CET Govora, furnizorul de utilitati (abur), se afla in subordinea Consiliului Judetean Valcea, care nu accepta transformarea creantelor USG in actiuni, conform art. 19 din Legea 147 pe 2002 si a Normelor 577 pe 2002 impreuna cu art. 14 din OUG nr. 8 pe 2003, ramane valabila clauza suspensorie care prevede ca plata pachetului de actiuni catre APAPS se face in termen de 10 zile de la indeplinirea conditiei de mai sus-, mentioneaza surse autorizate din cadrul Autoritatii pentru Privatizare.
Intre timp, la Govora oamenii de afaceri timisoreni se comporta ca adevarati patroni. Ei au venit cu propunerea imperativa de a se trece la disponibilizari de personal si de a se renunta la operatiunile de turnatorie si modelare, care ar urma sa fie preluate de Rempes SA Deva, controlata tot de Bega Grup. Pe de alta parte, toate motoarele electrice ale USG au fost duse la bobinat la o alta societate a Grupului Bega, Electroturis Turnu Magurele, de unde au venit cu vibratii puternice si alte disfunctionalitati in functionare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane