In anii *90, fabricile autohtone de bere au acumulat datorii foarte mari la bugetul de stat. Aceste datorii au depasit 350 miliarde de lei si sunt impartite pe 10 producatori. Reprezentantii producatorilor independenti cred ca statul ar trebui sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea situatiei in care se afla, mai ales ca momentul integrarii in Uniunea Europeana se apropie.
Reprezentantii berarilor independenti sunt de parere ca industria autohtona a berii a intrat deja in Europa, daca se iau in considerare accizele practicate la acest produs, dar si preturile platite pentru materia prima. -Pentru producatorii independenti este chiar o problema ca berea, spre deosebire de alte bauturi, este accizata la nivel european. De asemenea, diferentele intre acciza minima – cea pentru fabricile care produc sub 200.000 de hectolitri pe an – si cea maxima este foarte mica-, sustine directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania, Vifor Versescu.
O alta problema cu care se confrunta producatorii independenti se refera la datoriile istorice, acumulate in anii *90, care depasesc, impreuna cu dobanzi si penalitati, 350 miliarde de lei. Versescu sustine ca s-ar putea gasi o solutie pentru esalonarea acestor datorii, mai ales in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, asa cum a gasit si statul geman, in 1998, pentru producatorii de bere din Germania de Est aflati in dificultate.
Producatorii de bere vor sa fabrice si sucuri
Pentru ca sezonul berii s-a redus la mai putin de patru luni pe an – de la inceputul lunii mai si pana la jumatatea lunii august, berarii independeti au solicitat, in repetate randuri, sa li se permita sa produca si sa imbutelieze si bauturi racoritoare. -Legislatia fiscala in vigoare nu ne permite sa imbuteliem bauturi racoritoare pe liniile de imbuteliere destinate berii. Capacitatile de productie ar putea fi mai bine utilizate daca productia s-ar extinde pe produse soft drinks. Sunt fabrici de bere – cum ar fi Bere Mures, Martens Galati sau Cozla – care si-au exprimat aceasta intentie-, a precizat Vifor Versescu.
Daca in luna ianuarie a acestui an vanzarile de bere au fost mai mari decat in aceeasi luna a anului trecut, in lunile februarie si martie 2005, vanzarile au scazut cu 3% fata de cele din aceleasi luni ale anului trecut. O tendinta similara a fost inregistrata si in luna aprilie a acestui an.
Fabricile proprii de malt produc costuri suplimentare
O situatie aparte se inregistreaza in cazul producatorilor independenti de bere, care au in dotare si fabrici de malt. Procesarea orzului este un proces complex, purtator de costuri foarte mari, producatorii reclamand in acest caz faptul ca platesc accize la fel ca si ceilalti producatori.
-Programul de orz si hamei pentru acest an nu a fost inca finalizat si este un demers destul de dificil, mai ales ca berarii si cei care produc malt nu au inca un consiliu pe produs, asa cum prevede legea. Noi suntem in acelasi consiliu cu cei care cultiva leguminoase-, a mai mentionat Versescu.
Berarii independenti produc peste 60% din necesarul de malt pentru fabricile proprii, utilizand anual peste 80.000 tone de orz din productia interna si 200 tone de hamei romanesc, restul – pana la 550 de tone, cat reprezinta necesarul de hamei – fiind importat.
Consumul anual trebuie sa creasca la 80 de litri/locuitor
Producatorii independenti de bere din Romania vor trebui sa faca eforturi importante pentru a ajunge la standardele comunitare. Cele mai multe fabrici vor trebui retehnologizate, capacitatile de productie urmand sa fie marite peste 400.000-500.000 hectolitri de bere pe an. O reconfigurare similiara vor suferi si fabricile de malt. Daca, in prezent, cea mai mare fabrica de malt nu depaseste o productie de 20.000 de tone pe an, in Uniunea Europeana, aceste fabrici au o productie medie de peste 70.000 de tone.
In 2004, fabricile independente de bere au acoperit peste 20% din productia interna, cifrata la 14,6 milioane de hectolitri.
-Consumul de bere va trebui sa creasca pana la nivelul tarilor din Uniune in care se bea bere si vin. Daca in 2004 s-a inregistrat un consum de 67 litri/om/an, pana in 2007 ar trebui sa ajungem la un consum de 80 litri/locuitor/an-, a mai precizat directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania.