Home Economic-Financiar Berceanu ameninta cu rezilierea contractului pentru autostrada Transilvania

Berceanu ameninta cu rezilierea contractului pentru autostrada Transilvania

DISTRIBUIŢI

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, promite americanilor de la Bechtel sanctiuni drastice, mergand pana la rezilierea contractului privind construirea autostrazii Brasov – Bors, din cauza nerespectarii termenelor de executie.

Ministrul reproseaza americanilor tergiversari nefondate, in conditiile in care finalizarea autostrazii reprezinta unul dintre cele mai importante proiecte destinate infrastructurii din Romania. -Ne dau explicatii ca intarzie pentru ca a plouat, intrucat, probabil, cand s-a incheiat contractul, si-au inchipuit ca Romania e in Sahara-, a sustinut Berceanu, citat de Mediafax. El considera ca lucrarile efectuate pana acum nu sunt nici pe departe satisfacatoare si ameninta ca penalitatile pe care le va aplica pot culmina cu rezilierea contractului, data fiind suma imensa de bani implicata in acest proiect. Berceanu a aratat ca partea romana a contractat un credit de 100 milioane de euro (n.r. – de la Raiffeisen Bank Romania si Bear Stearns din Statele Unite), necesar pentru a asigura finantarea lucrarilor cel putin pentru anul acesta, si ca va fi nevoita sa plateasca 45.000 de euro catre banci drept comision de neutilizare a banilor, intrucat cea mai mare parte din aceste fonduri nu va fi folosita in termenul prevazut de cei de la Bechtel.

Greseala de strategie

Surse din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) ne-au declarat ca afirmatiile lui Radu Berceanu nu reflecta o iminenta desfacere a contractului, ci vizeaza proceduri care se aplica in privinta oricarui act contractual care nu este respectat, adica penalitati si reziliere. In opinia reprezentantilor MTCT, situatia se datoreaza unei greseli elementare facute de compania Bechtel, care nu si-a intocmit o strategie viabila pentru urmatoarele luni. -Americanii au estimat ca pot efectua lucrari pana la sfarsitul anului de aproximativ 100 milioane de euro si stiau ca partea romana se va imprumuta de acesti bani, insa si-au dat seama ulterior ca, de fapt, nu pot construi in valoare mai mare de 40 milioane de euro-, spun oficialii din minister.

In acest an, dupa renegocierea contractului, mobilizarea celor de la Bechtel a fost extrem de defectuoasa, din cauza lipsei fortei de munca. -In 2005, cand s-au sistat lucrarile din cauza renegocierii, Bechtel a mers pe un principiu care a esuat lamentabil, respectiv a concediat toti muncitorii, desi nu era cazul, pentru ca nu se punea problema desfacerii contractului. Bineinteles ca, acum, reangajarile se desfasoara extrem de anevoios, pentru ca multi dintre cei care au lucrat in trecut la Bechtel s-au orientat spre alte santiere-, mai spun sursele. Potrivit contractului, ministerul de resort se delimiteaza de orice problema privind forta de munca necesara construirii autostrazii Transilvania.

Astfel ca statul roman, dupa ce a fost pacalit de contractul pagubos incheiat cu firma americana de guvernarea precedenta, risca sa piarda in continuare sume imense, dupa ce partenerii considerati eligibili se dovedesc a nu fi in stare nici macar de intocmirea unui plan de afaceri viabil.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.