Home Economic-Financiar Berceanu intra pe mana Parchetului din cauza unui transfer ilegal de titei

Berceanu intra pe mana Parchetului din cauza unui transfer ilegal de titei

DISTRIBUIŢI

Corpul de Control al premierului Adrian Nastase va transmite Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie o nota de informare asupra unei hotarari de Guvern emise in 1999 de fostul ministru al industriilor, Radu Berceanu, prin care s-a aprobat transmiterea unei cantitati de titei de la SNP Petrom catre Petrotel Lukoil si Petromidia. Actul normativ (HG nr. 595/1999) prevedea trecerea din proprietatea statului in proprietatea privata a celor doua rafinarii a unei parti din titeiul reprezentand stocul minim obligatoriu de interes national pentru functionarea sistemului de alimentare prin conducte a rafinariilor.

Potrivit Corpului de Control al premierului, hotararea elaborata de Berceanu a incalcat Legea petrolului, nu a luat in considerare opozitia SNP Petrom, iar aprobarea ei s-a facut fara consultarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Diferenta dintre valoarea de cumparare a titeiului din rezerva si cea de piata a adus celor doua rafinarii un profit de 15,4 milioane de dolari. Radu Berceanu a declarat ca toate acuzatiile ce i se aduc sunt nefondate, actul normativ fiind emis, la sugestia Bancii Mondiale, pentru a rezolva o incurcatura contabila generata de Guvernul Vacaroiu.

Ministrul finantelor din acea perioada, Decebal Traian Remes, a refuzat sa avizeze actul normativ. Potrivit notei intocmite de Corpul de Control al premierului, actul normativ emis in 1999 ofera posibilitatea -transformarii unui proces de natura tehnica, de interes national, unde titeiul este un accesoriu al sistemului de transport, avand o valoare financiara simbolica, intr-un act de natura comerciala de interes privat si, implicit, posibilitatea unor societati cu capital privat de a realiza un profit substantial, pe seama statului. -La emiterea acestui act normativ nu s-a tinut cont de Legea petrolului, care prevede ca sistemul national de transport al petrolului face parte din domeniul public de interes national si este de importanta strategica-, se arata in document. Ministrul finantelor din acea perioada, Decebal Traian Remes, a refuzat avizarea notei de fundamentare a proiectului de hotarare guvernamental, motivand ca -nu este abilitat sa intervina in relatiile contractuale dintre agentii economici-.

Potrivit notei de control, efectele hotararii emise in 1999 constau in faptul ca, in prezent, Petromidia a retras de la societatea Oil Terminal circa 17.000 tone de titei din cantitatea de 53.749 tone aflata in depozitele societatii, iar Petrotel Lukoil face presiuni pentru restituirea integrala a cantitatii de 60.556 tone de titei de la societatile Conpet si Oil Terminal, reprezentand, de asemenea, zestrea conductei si stocul mort al rezervoarelor. Calculele efectuate de expertii Corpului de Control indica faptul ca valoarea de cumparare a cantitatii de titei repartizate prin actul normativ mentionat rafinariei Petromidia este de 142,1 milioane de lei, in timp ce valoarea de piata este de 115,7 miliarde de lei, ceea ce ar duce la obtinerea unui profit net de 7,2 milioane de dolari. In cazul rafinariei Petrotel, valoarea de cumparare este de 121 milioane de lei, in timp ce valoarea de piata este de peste 130 miliarde de lei, insemnand realizarea unui profit net de 8,1 milioane de dolari.

Diferenta dintre valoarea de cumparare si cea de piata provine din faptul ca transferul cantitatilor de titei mentionate s-a facut la preturile anului 1996, atunci cand fosta regie Rafirom a predat SNP Petrom zestrea conductelor si stocul mort al rezervoarelor aferent cantitatilor de titei provenite din import. Astfel, efectele financiare care se pot crea in urma transformarii zestrei conductelor si a stocului mort in marfa sunt de circa 15,4 milioane de dolari in favoarea celor doua rafinarii private.

In opinia Corpului de Control, cele doua societati au -profitat- de alcatuirea defectuoasa a hotararii din 1999 si au actionat pentru transformarea zestrei conductelor, din produs tehnic in marfa.

Printre alte efecte care ar putea fi generate de HG 595/1999, Corpul de Control mai mentioneaza inoperabilitatea unui sfert din capacitatea de depozitare din Portul Constanta, diminuarea capacitatii de transport a societatii Conpet si imposibilitatea asigurarii aprovizionarii cu titei din import a rafinariilor Rafo Onesti si Petrotel Lukoil.

Radu Berceanu a explicat ca -zestrea de titei- a fost impartita de catre Guvernul Vacaroiu intre toate rafinariile romanesti, private sau de stat, in conformitate cu ponderea fiecareia. Unele dintre rafinarii au fost privatizate, iar in contractul de privatizare au fost consemnate activul si pasivul fiecareia, impreuna cu -zestrea de titei- care ii revenea. -Din incurcaturile generate de Nicolae Vacaroiu, zestea de titei se mai gasea, dupa aceasta impartire, inca o data si in actele contabile ale Petrom-, a spus Berceanu. Situatia a fost semnalata si de Banca Mondiala, iar ulterior -a fost corectata- prin respectiva hotarare de Guvern.

Berceanu a mai spus ca hotararea de Guvern din 1999 a fost publicata in -Monitorul Oficial- in urma cu trei ani, perioada in care Adrian Nastase era vicepresedintele Camerei Deputatilor, iar Dan Ioan Popescu, actualul ministru al industriei, era presedintele comisiei de specialitate din aceeasi Camera. -Nu mi-aduc aminte ca vreunul dintre ei sa fi spus ceva pe aceasta tema. (…) Acum, dintr-o data, cand sunt anumite lucruri care ii jeneaza, Ponta a primit sarcina sa gaseasca ceva-, a remarcat Berceanu, adaugand ca Victor Ponta, in calitate de sef al Corpului de Control al primului-ministru, poate sa verifice -probleme de legalitate, nu unele de oportunitate-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.