Home Economic-Financiar BERD devine actor in privatizarea BCR si Petrom

BERD devine actor in privatizarea BCR si Petrom

DISTRIBUIŢI

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va sprijini cu fonduri si consultanta procesele de privatizare ale Bancii Comerciale Romane (BCR) si Societatii Nationale a Petrolului – Petrom – in momentul in care Guvernul se va decide sa faca acest pas, a declarat presedintele institutiei financiare, dl Jean Lemierre, la finalul vizitei de doua zile efectuate la Bucuresti. BERD este interesata sa preia pachete de actiuni la cele doua mari societati pentru a le face mai atractive la privatizare. Domnia-sa a precizat ca banca va finanta in acest an proiecte de investitii in valoare de 350-400 milioane de euro, suma aproape dubla fata de cea alocata pentru Romania in 2001. -Vom finanta cu prioritate proiecte de infrastructura si transport, din domeniul energiei, telecomunicatiilor si a serviciilor municipale. Totodata, vom facilita schimburile economice ale Romaniei si vom continua sa sprijinim sectorul privat, respectiv intreprinderile mici si mijlocii (IMM)-, a afirmat presedintele BERD.

In cursul zilei de luni, echipa BERD, condusa de dl Lemierre, s-a intalnit cu ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, pentru discutii privind restructurarea sectorului energetic si privatizarea Petrom. Cele doua parti au convenit sa creeze echipe de lucru comune care sa stabileasca etapele si procedurile premergatoare demararii procesului de privatizare a Petrom, precum si formalitatile privind pregatirea privatizarii sectoarelor de productie si distributie a energiei.

Privatizarea BCR – care va incepe, potrivit ministrului privatizarii, Ovidiu Musetescu, in acest an – depinde in acest moment de alegerea unui nou consultant. Potrivit Mediafax, banca americana JP Morgan ar putea fi noul consultant de privatizare a celei mai mari banci din Romania, in conditiile in care fostul consultant, Merrill Lynch, nu a reinnoit contractul expirat pe 22 decembrie 2001. Potrivit sursei citate, pentru numirea unui nou consultant exista doua variante – fie se organizeaza o noua licitatie, fie se numeste compania care s-a clasat pe locul doi la prima licitatie (in acest caz, JP Morgan). De altfel, JP Morgan a depus o scrisoare de intentie in acest sens si asteapta acordul Bancii Mondiale, institutie care finanteaza plata consultantului privatizarii BCR.

Potrivit dlui Jean Lemierre, angajamentele sporite ale BERD fata de tara noastra reprezinta o recunoastere a progreselor facute pe calea reformei si a aderarii la Uniunea Europeana (UE). -Situatia macroeconomica a Romaniei s-a imbunatatit si s-a stabilizat in ultimul an, iar Guvernul trebuie sa pastreze aceasta abordare si sa fie capabil sa atraga investitii straine. Acest fapt este esential pentru dezvoltarea afacerilor si pentru rezolvarea problemelor sociale, respectiv crearea de noi locuri de munca-, a mai spus dl Lemierre. In opinia sa, Guvernul trebuie sa puna in practica, in perioada urmatoare, masuri concrete de imbunatatire a mediului de afaceri si de reducere a inflatiei, precum si masuri de lupta impotriva coruptiei. -Totodata, sunt necesari pasi in reforma sectoarelor-cheie, precum cele bancar si energetic. Primul este crucial pentru functionarea eficienta a economiei, iar cel de-al doilea ramane inca o problema nerezolvata. Sunt necesare investitii masive pentru ca pretul acestor servicii sa devina mult mai accesibil-, a afirmat Jean Lemierre.

Oficialul BERD s-a declarat foarte multumit de modul in care au fost utilizate cele patru linii de credit alocate impreuna cu UE pentru dezvoltarea IMM din Romania, subliniind aportul Bancii Transilvania la finantarea unor proiecte specifice. Ca urmare, BERD si UE au extins cu inca 5,6 milioane de euro finantarea acordata acestei banci, pentru sustinerea IMM. -Suntem hotarati sa contribuim la dezvoltarea acestui sector vital. Cu ajutorul proiectelor finantate de noi se vor crea activitati, slujbe si se va promova un concept in care noi credem foarte mult: acela ca economia de piata si democratia merg mana-n mana-, a subliniat dl Lemierre.

Banca Transilvania a primit prima linie de finantare de la UE/BERD, in valoare de cinci milioane de dolari, in 1999. Din acesti bani au fost acordate 152 de credite pentru IMM-urile din Romania. Valoarea medie a unui imprumut este de 43.700 de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.