Intr-o lume in care poluarea a atins cote din ce in ce mai alarmante, specialistii cauta alternative la combustibilii clasici pentru a atenua macar acest fenomen, in special pe segmentul care este unul dintre principalii raspunzatori ai poluarii: autoturismele. Cercetarile din ultimii ani au scos in fata doua alternative la motoarele clasice, cu combustie interna. In primul rand, este vorba de motoarele electrice, total nepoluante, dar care au cateva mici inconveniente: nu sunt la fel de performante ca motoarele clasice, autonomia de mers este destul de mica, iar procesul de incarcare a acumulatorilor este de cateva ore. Cea de-a doua varianta are in vedere motoarele care folosesc drept combustibil hidrogenul. Si acesta este un motor cu grad de poluare zero (singurul reziduu evacuat fiind apa), si cu toate ca este, ca performanta, apropiat de motoarele clasice, are marele dezavantaj de a fi foarte scump. Asadar, o tehnologie care nu are prea curand sanse sa devina -populara-.
Putina lume stie ca in Romania a fost pus la punct un combustibil total nepoluant si care poate functiona cu succes si pe motoarele clasice: biodieselul.
Rapita, pe post de motorina
Biodiesel este numele unui combustibil alternativ curat, produs din resurse regenerabile. Biodieselul nu contine petrol, dar poate fi amestecat in orice proportie cu motorinele clasice pentru a crea un amestec combustibil ce poate fi utilizat drept carburant pentru autovehicule.
Astfel, se poate utiliza in motoarele diesel cu sau fara modificari ale acestora, singur sau in amestec cu motorina. Cu alte cuvinte, orice motor diesel poate funtiona cu acest combustibil. De remarcat ca este singurul combustibil alternativ din Romania care are complete toate testele privind efectele sale asupra sanatatii si care respecta in totalitate cerintele privind poluarea atmosferica.
Biodieselul se obtine printr-o reactie chimica dintre un alcool (metilic sau etilic) si uleiuri vegetale sau grasimi animale, in prezenta unui catalizator.
Acest combustibil se poate extrage din orice tip de vegetatie oleaginoasa, cum ar fi seminte de rapita, soia, floarea soarelui, alun, bumbac, ricin, palmier, mustar si altele. O alta materie prima din care se poate obtine biodiesel ar fi grasimile animale. Aceeasi calitate a biodieselului rezulta si daca se folosesc uleiuri vegetale si grasimi animale recuperate din industria alimentara.
Avantajul acestor tipuri de materie prima il constituie posibilitatea de reinnoire periodica, agricultura oferind in acest sens o valorificare integrata si completa a acestor culturi.
Avantajele biodiesel
Utilizarea biodieselului drept carburant pentru autovehicule ofera mai multe avantaje. In primul rand, biocarburantii produc mai putine emisii daunatoare in timpul obtinerii si utilizarii lor, teoretic au emisii zero de bioxid de carbon in atmosfera, ceea ce este foarte important pentru reducerea gazelor generatoare ale efectului de sera. In al doilea rand, utilizarea biodieselului intr-un motor diesel conventional duce la o substantiala reducere a hidrocarburilor nearse, a emanarii de oxid de carbon si a microparticulelor, comparativ cu actualul combustibil diesel. De asemenea, in comparatie cu motorina, emisiile de oxizi de sulf sunt eliminate in mod substantial. In plus, esaparile si evacuarea de compusi nocivi la biodiesel sunt mult reduse si au un impact scazut asupra sanatatii oamenilor.
Si, nu in ultimul rand, culturile de plante oleaginoase pentru biocarburanti constituie o alternativa profitabila pentru fermieri, fiind complementare culturilor existente si vor constitui astfel o sursa suplimentara de venituri pentru agricultura.
InterAgro + ICECHIM = Biodiesel
Trebuie spus ca, actualmente, pentru industria din Romania productia de biodiesel constituie un element de noutate.
-Raspunzator- pentru acesta inovatie este grupul InterAgro, care, in colaborare cu ICECHIM Bucuresti, a elaborat o strategie ce permite realizarea biodieselului in cadrul unui ciclu de productie integrat, aplicabil in unitatile agricole si chimice din grup. Pana in prezent, pe baza studiilor si tehnologiei elaborate de ICECHIM, in cadrul combinatului Viromet SA din orasul Victoria s-au finalizat testele de obtinere in faza de laborator a noului produs, concomitent cu proiectarea si realizarea instalatiei-pilot. Testarea pe mijloace de transport auto a primelor sarje de biodiesel, obtinute in instalatia-pilot, a constituit o confirmare a calitatilor noului produs.
Intr-un comunicat remis redactiei noastre se arata ca -in continuare, in paralel cu optimizarea functionarii instalatiei-pilot, grupul InterAgro va intreprinde demersurile necesare pentru omologarea si atestarea produsului in conformitate cu cerintele standardelor internationale, astfel incat acesta sa poata fi disponibil pentru utilizatori in cel mai scurt timp-.
-In functie de concluziile studiului de fezabilitate, care, printre altele, va preciza cerintele pietei interne si externe pentru biodiesel, grupul InterAgro va dimensiona o investitie menita sa produca in sistem integrat noul tip de carburant-, se mai arata in comunicat.